Już dawno miałam ochotę na te ciasteczka, a że dzisiaj Mikołajki, to dobry moment, żeby je przygotować. Ciasteczka świetnie wyglądają, jakby pokryte śnieżnym puchem. Bardzo fajnie też smakują, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego bardzo czekoladowe, z nutką cynamonu. Na pewno będą fajnym prezentem dla najbliższych, polecam bardzo serdecznie 🙂
Przepis:
(na ok. 25 ciasteczek):
200 gr gorzkiej czekolady
75 gr masła
200 gr mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
125 gr drobnego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
około 1/2 szklanki cukru pudru
Pokruszoną czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, sól, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Jajka ubijamy razem z cukrem aż masa będzie puszysta. Dodajemy partiami roztopioną czekoladę z masłem i łączymy całość mieszając łyżką. Następnie dodajemy suche składniki, wszystko mieszamy łyżką, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Wyjmujemy, formujemy z ciasta kulki wielkości małych orzechów włoskich, masa jest twarda, więc najlepiej nabierać ją łyżką i następnie formować dłońmi. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do lodówki na około 30 minut (ciasto musi być zimne, a ociepliło się podczas formowania kulek). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygną (ciasteczka zaraz po wyciągnięciu są miękkie, a po kilku minutach delikatnie twardnieją z wierzchu. Smacznego 🙂
wspaniałe ciasteczka, mniam! <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
Śliczne, na świątecznym stole, dla Mikołaja w sam raz:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
trzeba będzie wypróbować:)
Gorąco polecam 🙂
M
To jest to, co tygryski lubią najbardziej.
Świetne wspaniałości! Ja dziś bym je schrupała!
Bardzo mi się podobają też te Twoje ciasteczkowe propozycje 🙂
Pozdrowionka mikołajkowe! 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Tez mam zamiar robić ☺
Warto spróbować, polecam 🙂
M
Spękane ciasteczka, tyle że w wersji orzechowej, są na mojej liście świątecznych wypieków. Twoje wyglądają cudownie. Zmiany graficzne na blogu bardzo ciekawe:)
Dziękuję serdecznie, orzechowe też muszą być super 🙂
M
Do herbatki zjadło by się niejedno ciacho 😀
Polecam, bardzo wciągają 🙂
M
Jak takie czekoladowe, śnieżne kule 🙂 Super!
Dziękuję, piękne skojarzenie 🙂
M
Bardzo fajne ciasteczka, a z tym popękaniem wyglądają uroczo 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
One są przeurocze! No i na pewno baaardzo smaczne 🙂
Smaczne bardzo, palce lizać 🙂
M
Świetnie się prezentują 🙂 Jadałam kiedyś podobne ciasteczka u koleżanki 🙂
Dziękuję, fajnie smakują, polecam 🙂
M
takich ciasteczek jeszcze nie próbowałam 🙂
To dobra okazja, żeby się skusić 🙂
M
Wyglądają bardzo smakowicie, na świąteczne spotkania rodzinne w sam raz 🙂
Tak jest, polecam gorąco 🙂
M
Idealne ciasteczka na Mikołajki – musiały pysznie smakować 🙂
Smakowały bardzo, dziękuję 🙂
M
Prezentują się uroczo 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Od dawna mam ochotę zrobić tego typu ciasteczka! Wyglądają genialnie i jestem przekonana, że smakują jeszcze lepiej 🙂
Super, bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Do popołudniowej herbaty idealne 🙂
Zgadza się, gorąco polecam 🙂
M
Idealne. Wyglądają rewelacyjnie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Uwielbiam te ciastka!
Pyszne są bardzo 🙂
M
Cudowne ciasteczka 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ależ pyszności dla małych i dużych 🙂
Warto się skusić, polecam 🙂
M
Te ciasteczka od zawsze kojarzą mi się z zimą 🙂 takie maluszki opruszone śniegiem 😉
Tak, mnie też kojarzą się zimowo 🙂
M
Widzę, że te ciasteczka to hit sezonu 🙂
Na pewno są pyszne 🙂
M
Muszę zrobić te ciasteczka 🙂
Bardzo się cieszę, smacznego 🙂
M
Super! Mam w planach takie zrobić:) Pyszności
Polecam serdecznie 🙂
M
Też się od dawna przymierzam do tych ciasteczek – może się zmobilizuję po Twoim poście.
Wspaniałe ciasteczka 🙂 Takie w zimowych klimatach 😀
uroczo wyglądają te popękane ciasteczka 🙂