Już wcześniej się przyznawałam, że nie jem ryb tak często, jak to jest zalecane, chociaż na pewno jest poprawa w tym względzie. Wciąż też szukam ciekawych sposobów i dodatków, które ożywią ich smak i będą zachęcać do jedzenia. Tym razem upiekłam dorsza z chrupiącą i wyrazistą panierką z salami i parmezanem. To zupełnie nowa wersja dorsza, danie bardzo fajnie smakuje i niebanalnie wygląda, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
Filet z dorsza (około 700 gr)
100 gr salami
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki drobno tartego parmezanu
1 łyżka stopionego masła
Sól i pieprz
Salami kroimy na jak najmniejsze kawałki, dodajemy bułkę tartą, parmezan i masło i miksujemy krótko w malakserze do uzyskania grudek (możemy też po prostu wymieszać palcami). Filet z dorsza dzielimy na cztery porcje, doprawiamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy panierkę lekko dociskając do ryby, wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy naczynie z rybą i pieczemy przez 15 – 17 minut. Wyjmujemy, wierzch skrapiamy odrobiną oliwy i podajemy. Smacznego 🙂
Ja bardzo lubię ryby. Świetny pomysł z tą panierką z dodatkiem salami 🙂
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
I my nie jemy ryb tak często jak sie powinno, ale staram sie z tym walczyć 🙂 Twoja propozycja jest bardzo apetyczna 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Wygląda bardzo apetycznie. Pyszności 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
ale pomysłowe 🙂
Dziękuję serdecznie :
M
uwielbiam ryby! 😀 szczegolnie łososia i dorsza
To też moje ulubione ryby 🙂
M
Uwielbiam rybki, więc i w takiej wersji chętnie bym spróbowała 🙂
Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Ciekawe połączenie. Z reguły jak jem rybę to już inne mięso idzie w odstawkę…ale kto powiedział że nie można dodać salami? Muszę spróbować!
Fajnie smakuje, warto się skusić 🙂
M
Uwielbiam dorsza – pyszna i lekka ryba 🙂 Podoba mi się to połączenie z panierką i kalafiorem 🙂
Dziękuję, miło mi to słyszeć 🙂
M
Bardzo lubię dorsza, a tak przygotowany na pewno smakuje wybornie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ale fajny pomysł na panierkę! Nie jadłam jeszcze dorsza w takim wydaniu 🙂
Gorąco polecam, warto spróbować 🙂
M
Dla fanów rybki 😉
Jak najbardziej, pozdrawiam 🙂
M
Wspaniale wygląda, musi być pyszna tak przyrzadzona rybka
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Oj zjadło by się taką rybkę 😀
Super, życzę smacznego 🙂
M
uwielbiam dorsza, ale dawno nie jadłam czas kupić go
To dobra okazja, żeby przygotować dorsza, gorąco polecam 🙂
M
Ja z rybami też na bakier, nie pamiętam, kiedy ostatnio u nas na stole lądowała rybka – czas to zmienić.
To prawda czas na rybkę, polecam 🙂
M
Dawno nie jadłam…
Tym bardziej polecam 🙂
M
Lubie dorsza, choć nie należy do moich ulubionych ryb.
Dorsza uwielbiam i podany w ten sposób na pewno by mi posmakował 🙂
Mniam…bardzo smaczne danie 🙂