MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM I KIEŁBASĄ

przez | 25 września 2017

makaron (Small)

Bardzo lubię makaron i często gości na moim stole, szczególnie, gdy nie mam dużo czasu na gotowanie. Przygotowanie zapiekanego makaronu trwa trochę dłużej, ale warto czasami poczekać, bo to danie bardzo smaczne. Dużo sera, pikantna kiełbasa, najlepiej chorizo i sos pomidorowy tworzą zgraną całość. Na obiad lub kolację, serdecznie polecam 🙂

Przepis:
250 gr makaronu kolanka
150 gr startego sera cheddar
100 gr startego parmezanu
1 łyżka masła
1 – 2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej bazylii
(sos)
1 łyżka oliwy
1 mała cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
100 gr chorizo pokrojonej w kostkę
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka posiekanej bazylii
sól i pieprz

Rozpoczynamy od sosu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy kiełbasę, cebulę i czosnek, smażymy mieszając przez minutę. Dodajemy pomidory i bazylię, smażymy na małym ogniu mieszając przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy z ognia. Mieszamy ze sobą dwa rodzaje tartego sera. Makron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu “al dente”. Odcedzamy dokładnie, dodajemy 1/3 sera i mieszamy. Na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę sosu, następnie połowę makaronu, posypujemy 1/3 sera, następnie resztę sosu, pozostały makaron, posypujemy pozostałym serem. Wierzch posypujemy bułką tartą, posiekaną bazylią i wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 – 25 minut. Podajemy gorące. Smacznego 🙂

49 komentarzy do „MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM I KIEŁBASĄ

  1. ~Dorota

    Ostatnio (ze względów zdrowotnych) jadam zwykle makaron gryczany, który ma specyficzny smak. Ciekawa jestem, czy równie smaczne byłoby to danie z makaronem gryczanym?

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    Jaki wspaniały! Dosłownie makaron idealny.
    Z chęcią bym taki wypróbowała. U mnie inny czeka na swoją kolej.
    Nigdy nie robiłam nic podobnego.
    Pozdrowionka poniedziałkowe 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~Dorota z kobietytomy.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *