Lato to świetny czas na zimne ciasta bez pieczenia. Przygotowując ten deser na początku myślałam o serniku na zimno, potem o serniku brzoskwiniowym na zimno, a w końcu dodałam jeszcze warstwę kokosową i polewę czekoladową. W efekcie wyszedł bardzo fajny torcik warstwowy przedzielony biszkoptami. Smaki kokosowy i brzoskwiniowy są delikatne, a polewa czekoladowa dodaje charakteru. Dekoracja to świeże owoce i wiórki kokosowe. Prosto, smacznie i bez specjalnego wysiłku, chociaż trochę czasu zajmuje chłodzenie w lodówce, ale warto poczekać. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(warstwa kokosowa)
1/2 litra mleka
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru,
150 gramów masła
200 gramów wiórków kokosowych
(warstwa brzoskwiniowa)
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
2 łyżeczki żelatyny
200 ml gorącej wody
2 duże dojrzałe brzoskwinie
1 serek mascarpone
(polewa czekoladowa)
60 gr gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 paczka okrągłych biszkoptów (około 120 gr)
Dekoracja: pół brzoskwini, maliny, wiórki kokosowe
Zaczynamy od warstwy kokosowej. Odlewamy 3/4 szklanki mleka i mieszamy dokładnie rózgą z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem wanilinowym (możecie dodać więcej cukru, jeśli lubicie słodsze desery). Resztę mleka zagotowujemy, odstawiamy z ognia, wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę energicznie mieszając, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostudzenia (na wierzch możemy położyć folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Z wiórków kokosowych odkładamy 2 – 3 łyżki do posypania wierzchu. Masło kroimy na małe kawałki i miksujemy z budyniem oraz z wiórkami kokosowymi do połączenia wszystkich składników. Okrągłą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy na dnie biszkoptami, na nich układamy warstwę kokosową i wkładamy do lodówki. Teraz warstwa brzoskwiniowa. Do miseczki wlewamy bardzo gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i galaretkę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki, miksujemy, dodajemy mascarpone i galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Wyjmujemy z lodówki tortownicę z masą kokosową, na której układamy warstwę biszkoptów, następnie warstwę brzoskwiniową, wkładamy na noc do lodówki. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, żeby wystygły, wylewamy na warstwę brzoskwiniową, wygładzamy, brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi, na środku układamy plasterki brzoskwini, na nich maliny, wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
idealnie wyszedł:)
ale pyyyysznie wygłąda
polecam kokosowo-cytrynowe ciasto bez pieczenia
http://www.obzarciuch.pl/2017/07/ciasto-kokosowo-cytrynowe-bez-pieczenia.html
pozdrawiam serdecznie!
jednym słowem rewelacja
zapraszamy na Ciasto „Kokosowa Śnieżynka”
http://www.rondel.pl/2016/06/ciasto-kokosowa-sniezynka.html
Dziękuję pięknie 🙂
M
Za oknem upał, a Ty kusisz takimi wspaniałościami na zimno 🙂
Staram się kusić 🙂
M
Będzie idealny na letnie przyjęcie 🙂
Tak, na przyjęcie też fajnie pasuje 🙂
M
Wygląda tak bardzo puszyście i lekko 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Torcik pierwsza klasa 🙂
Serdecznie dziękuję 🙂
M
Wygląda cudnie!!☺
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ale super ciacho! No oczu oderwać nie sposób 😉
Dziękuję za miłe słowa 🙂
M
Aż się chyba skuszę, żeby coś takiego zrobić 🙂 Super zdjęcia!
Słyszałam o torciku kokosowym, ale to jest istne arcydzieło.
Piękny. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Dziękuję, bardzo się cieszę, że Co się podoba 🙂
M
Ale pyszności, częstuję się kawałkiem 🙂
Bardzo mi miło, smacznego 🙂
M
Niesamowicie apetycznie wygląda 🙂 Zjadłabym kawałeczek lub dwa 🙂
Serdecznie zapraszam 🙂
M
Latem taki torcik to idealny deser 🙂 W upalne dni zazwyczaj unikam korzystania z piekarnika.
Tak, w upały też nie mam ochoty odpalać piekarnika 🙂
Pozdrawiam,
M
Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
Masz nadwagę, bo jesz za mało!
To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes
Torcik prezentuje się wspaniale 🙂 Musi smakować przepysznie 🙂
Dziękuję, bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Tak, ciasta bez pieczenia są idealne na lato!
Tak jest, teraz najlepsza pora 🙂
M
Torcik wygląda przepysznie. Ja też lubię takie ciasta bez pieczenia 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Piękny i bardzo apetyczny torcik -:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Na pierwszy rzut oka mnie skusił. Szkoda tylko, ze ta zelatyna.
Można czymś zastąpić wegetariańskim, ale nie jestem specjalistką w tym zakresie 🙂
M
Fajny na lato 🙂
W sam raz na lato, polecam gorąco 🙂
M
Fantastyczny ten torcik, super pomysł 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Podoba mi się, szczególnie że bez pieczenia, no i ten kokos!
Dziękuję, prosto i smacznie, polecam 🙂
M
Ale cudo <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
A ja akurat nie przepadam ani za kokosem ani za brzoskwiniami 😉
Tak bywa, może znajdziesz coś innego w Twoim guście 🙂
M
wiedziałam, że to nie będzie dobry pomysł żeby tu zajrzeć! zaśliniłam się 🙂 wspaniałe ciacho:)
To był dobry pomysł, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Wygląda cudnie 🙂 jak będę miała będę miała wolne to muszę spróbować 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Przepadamy za takimi deserami na zimno 😀
Ja też i to bardzo 🙂
M
Fakt, teraz najlepsza pora na zimne ciasta. Ja uwielbiam robić zimne serniki (takie piankowe) i oczywiście jeść!!!! Niestety!!! Twoje ciasto wyszło super. Pozdrawiam!
Dziękuję, jak smakuje, to trzeba jeść 🙂
M
Ależ pyszności serwujesz 🙂
Ślinka cieknie.
Dziękuję, staram się 🙂
M
Wspaniały przepis