TORCIK KOKOSOWO-BRZOSKWINIOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (bez pieczenia)

przez | 8 sierpnia 2017

torcik caly

torcik kawalki
Lato to świetny czas na zimne ciasta bez pieczenia. Przygotowując ten deser na początku myślałam o serniku na zimno, potem o serniku brzoskwiniowym na zimno, a w końcu dodałam jeszcze warstwę kokosową i polewę czekoladową. W efekcie wyszedł bardzo fajny torcik warstwowy przedzielony biszkoptami. Smaki kokosowy i brzoskwiniowy są delikatne, a polewa czekoladowa dodaje charakteru. Dekoracja to świeże owoce i wiórki kokosowe. Prosto, smacznie i bez specjalnego wysiłku, chociaż trochę czasu zajmuje chłodzenie w lodówce, ale warto poczekać. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(warstwa kokosowa)
1/2 litra mleka
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru,
150 gramów masła
200 gramów wiórków kokosowych

(warstwa brzoskwiniowa)
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
2 łyżeczki żelatyny
200 ml gorącej wody
2 duże dojrzałe brzoskwinie
1 serek mascarpone

(polewa czekoladowa)
60 gr gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

1 paczka okrągłych biszkoptów (około 120 gr)

Dekoracja: pół brzoskwini, maliny, wiórki kokosowe

Zaczynamy od warstwy kokosowej. Odlewamy 3/4 szklanki mleka i mieszamy dokładnie rózgą z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem wanilinowym (możecie dodać więcej cukru, jeśli lubicie słodsze desery). Resztę mleka zagotowujemy, odstawiamy z ognia, wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę energicznie mieszając, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostudzenia (na wierzch możemy położyć folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Z wiórków kokosowych odkładamy 2 – 3 łyżki do posypania wierzchu. Masło kroimy na małe kawałki i miksujemy z budyniem oraz z wiórkami kokosowymi do połączenia wszystkich składników. Okrągłą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy na dnie biszkoptami, na nich układamy warstwę kokosową i wkładamy do lodówki. Teraz warstwa brzoskwiniowa. Do miseczki wlewamy bardzo gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i galaretkę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki, miksujemy, dodajemy mascarpone i galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Wyjmujemy z lodówki tortownicę z masą kokosową, na której układamy warstwę biszkoptów, następnie warstwę brzoskwiniową, wkładamy na noc do lodówki. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, żeby wystygły, wylewamy na warstwę brzoskwiniową, wygładzamy, brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi, na środku układamy plasterki brzoskwini, na nich maliny, wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

57 komentarzy do „TORCIK KOKOSOWO-BRZOSKWINIOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (bez pieczenia)

  1. ~Megly

    Aż się chyba skuszę, żeby coś takiego zrobić 🙂 Super zdjęcia!
    Słyszałam o torciku kokosowym, ale to jest istne arcydzieło.
    Piękny. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, w upały też nie mam ochoty odpalać piekarnika 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~kasia

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Można czymś zastąpić wegetariańskim, ale nie jestem specjalistką w tym zakresie 🙂
      M

      Odpowiedz
  3. katarzyna.krusche

    Wygląda cudnie 🙂 jak będę miała będę miała wolne to muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  4. ~Rebecca Sharp

    Fakt, teraz najlepsza pora na zimne ciasta. Ja uwielbiam robić zimne serniki (takie piankowe) i oczywiście jeść!!!! Niestety!!! Twoje ciasto wyszło super. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *