CHŁODNIK Z ARBUZA Z FETĄ I OGÓRKIEM

przez | 10 sierpnia 2017

arbuz chlodnik
Niedawno proponowałam chłodnik z ogórka, a dzisiaj ponownie chłodnik, ale z arbuza. To bardzo fajna zimna zupa na gorące dni. Zupełnie inna, niż tradycyjne chłodniki, a równie smaczna. Delikatny smak arbuza troszkę podkręcony lekko pikantną papryką, do tego chrupiące kawałki ogórka i wyrazista feta. Chłodnik wyróżnia się także pięknym kolorem i apetycznym wyglądem, a przygotowanie jest banalnie proste. Po prostu pyszna, orzeźwiająca zupa idealna na upalny dzień 🙂
Przepis:
(2 porcje)
kawałek arbuza o wadze około 1,5 kg
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta pieprzu i szczypta soli

Dodatki: kawałki sera feta, drobno pokrojony ogórek bez pestek

Arbuza kroimy na kawałki, usuwamy pestki i skórę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Wlewamy do talerzy, podajemy z dodatkami. Smacznego 🙂

38 komentarzy do „CHŁODNIK Z ARBUZA Z FETĄ I OGÓRKIEM

  1. ~EllaCanto

    Spróbować bym spróbowała – z ciekawości – ale bardzo nie lubię arbuza, więc nie bardzo to są moje smaki 🙂 Aczkolwiek na pewno dobrze orzeźwia.

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    Moim zdaniem tak właśnie ma wyglądać prawdziwie rewelacyjny chłodnik! 🙂
    Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
    Super!
    Pozdrowionka piątkowe 🙂 Miłego popołudnia 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Iwona

    Widziałam jak jedli w Bułgarii arbuza ze słonym twarogiem, ale ja tej bariery słodkie-słone jeszcze nie pokonałam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *