CHŁODNIK Z OGÓRKA

przez | 1 sierpnia 2017

chlodnik 1
W połowie wakacji doczekaliśmy się na tropikalne upały. Gdy z nieba leje się żar przyda się orzeźwiający, smaczny i zdrowy chłodnik. Nie wymaga wysiłku, a na pewno świetnie sprawdzi się w czasie gorącej pogody. Ja mogłabym go jeść i na obiad i na kolację. Najbardziej lubię chłodnik ogórkowy na maślance, dzięki której jest kremowy, smaku dodaje odrobina mięty i czosnku, a rzodkiewki przyjemnie chrupią. Polecam bardzo serdecznie 🙂
Przepis:
(2 porcje)
2 średnie ogórki szklarniowe lub 5 średnich gruntowych
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kilka rzodkiewek drobno pokrojonych
kilka listków mięty drobno posiekanych
2 – 3 łyżki drobno posiekanego koperku
około 500 ml maślanki

Dodatki: jajko ugotowane na twardo

Dokładnie umyte ogórki bez końcówek ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli ogórek jest bardzo soczysty możemy lekko odcisnąć nadmiar wody). Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z jajkiem. Smacznego 🙂

30 myśli nt. „CHŁODNIK Z OGÓRKA

  1. ~Iwona

    Rzeczywiście, coś się jakby przesunęło w pogodzie, bo upał i noce lipcowe. Na taka pogodę chłodnik jest wspaniały 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    No po prostu rewelacja!
    Bardzo mi się podoba 🙂
    No to teraz nie pozostaje nic innego jak wypróbować.
    Super!
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.