KORECZKI Z ARBUZEM I FETĄ

przez | 20 lipca 2017

arbuz 004
Od czasu do czasu przygotowuję koreczki, czyli małe co nieco na jeden kęs. Kolorowe, pożywne i smaczne, możemy podać nawet bez okazji, chociaż najczęściej pojawiają się dużych imprezach, kameralnych domówkach, czy spotkaniach z przyjaciółmi. Tym razem, to wersja na lato z soczystym arbuzem, słonawą fetą, orzeźwiającym ogórkiem i wytrawną oliwką. To także fajny sposób, żeby urozmaicić zwykłą rodzinną kolację. Prosto, smacznie i apetycznie, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
200 gramów sera feta
1/4 arbuza
1/2 ogórka
oliwki

Ser kroimy w kostkę o boku 1 – 1,5 cm. U mnie wyszło 16 kawałków. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, połówkę jeszcze raz wzdłuż na pół, odkrawamy kawałek z pestkami i kroimy w grube plasterki, aby wyszło tyle samo, ile kawałków sera. Oliwki odsączamy z zalewy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Arbuza kroimy w dużą kostkę, usuwamy ostrożnie pestki. W każdy kawałek arbuza wbijamy wykałaczkę, następnie nabijamy kawałek sera, następnie plasterek ogórka i na koniec oliwkę. Koreczki ustawiamy na talerzu i podajemy. Smacznego 🙂

46 komentarzy do „KORECZKI Z ARBUZEM I FETĄ

  1. ~EllaCanto

    Nie przepadam za arbuzem, ale kto wie? Może w takiej wersji by mi posmakowało? Oryginalne połączenie – słodki arbuz, słona feta i intensywne w smaku oliwki 🙂

    Odpowiedz
      1. Julka mechla

        Co zrobić jak nie mam takiego sera Czym można zastąpić ser

        Odpowiedz
        1. Magda Autor wpisu

          Może być zamiast sera tofu, wcześniej zamarynowane w soku z cytryny i obtoczone ziołami np. bazylią, kolendrą 🙂
          Pozdrawiam,
          M

          Odpowiedz
  2. ~Megly

    Cóż za wspaniałości!
    Arbuz i feta? To musi być bardzo zgrabne połączenie.
    Smakowitości!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Marcepanowy Kącik

    Wspaniałe i orzeźwiające koreczki w sam raz na upalne dni 🙂

    Odpowiedz
  4. ~Dorota

    Koreczki pięknie się prezentują. Dziś kupiłam arbuza, feta w mojej lodówce jest zawsze, ogórki też się znajdą. Muszę znaleźć zamiennik oliwek albo po prostu je pominąć. Nie przepadam za nimi.

    Odpowiedz
  5. ~Martyna

    Bardzo lubię jeść koreczki na imprezach i zawsze je robię jak organizuję domówkę. Nigdy jednak nie dodawałam do nich owoców i zaciekawiłaś mnie tym dodatkiem arbuza 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Można użyć innego sera, np. mozzarella, chociaż efekt będzie trochę inny 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *