BRZOSKWINIE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

przez | 11 lutego 2017

brzosk 01
Przyznam się, że zawsze mam w lodówce ciasto francuskie tak na wszelki wypadek. Jest tak uniwersalne, że wystarczy słodki lub wytrawny dodatek i już mam gotową tartę lub ciastka. Tym razem ciasto otula połówki brzoskwiń z syropu i kawałki czekolady. To fajny pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Prosto, szybko i smacznie. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
1 opakowanie ciasta francuskiego (około 370 gr)
6 połówek brzoskwiń z puszki dokładnie odsączonych
6 kawałków gorzkiej czekolady

Ciasto kroimy na 6 kwadratów o boku 12 cm. Na środku każdego kwadratu układamy po 1 kawałku czekolady, na nim połówkę brzoskwini. Sklejamy rogi, tak aby powstały sakiewki, dodatkowo każdy bok nacinamy lekko nożem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

34 myśli nt. „BRZOSKWINIE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

    1. makellba Autor wpisu

      Tak, ciasto francuskie jest uniwersalne i smaczne, a z owocami świetnie się komponuje 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Megly

    No i mnie skusiłaś. Takie pyszności w cieście francuskim na słodko uwielbiam od dawna. Jak to się pysznie prezentuje. Musi smakować wyśmienicie! Pozdrowionka cieplutkie! 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo się cieszę, że Cię skusiłam 🙂
      Pozdrawiam gorąco,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Fajnie smakuje tak soczysta brzoskwinia w cieście 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Pomysł z budyniem bardzo mi się podoba, muszę tak zrobić 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Agnes Mendes

    To fakt! Ciasto framcuskie wielokrotnie ratuje nam skore albo spelni nasze zachcianki Mysle tez ze zawsze się udaje A z brzoskwiniami smakuje wybornie Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. ~mojamalakuchnia

    Też czasami kupuję ciasto francuskie, tak dla bezpieczeństwa – zawsze kiedyś się przyda. Twoje brzoskwinie wyglądają pysznie. Pozdrawiam ciepło! 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, to ciasto często “ratuje życie” 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.