Już od bardzo dawna miałam ochotę na spróbowanie rwanej wieprzowiny, ale niestety ciągle brakowało mi czasu. To nie jest danie szybkie, które przygotujemy w pół godziny. Tutaj ważny jest czas, dlatego najlepiej zabrać się do niego w weekend. Bardzo byłam ciekawa, czy warto poświęcać kilka godzina na pieczenie mięsa, no i okazało się, że zdecydowanie tak. Jeszcze nie jadłam tak smacznej łopatki, przyrumieniona z wierzchu i niesamowicie miękka w środku, po prostu rozpływa się w ustach. Możemy ją podać np. z pieczonymi ziemniakami, u mnie była zawinięta w tortille. W wielu przepisach jest mowa o pieczeniu przez 6 – 9 godzin w temperaturze 100 – 120 stopni, ja piekłam przez 4 godziny w temperaturze 140 stopni i mięso było miękkie i pyszne. Polecam bardzo gorąco 🙂
Przepis:
1,5 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
6 ząbków czosnku
4 listki laurowe
2 łyżki oleju
(marynata)
3 łyżki łagodnego keczupu
5 łyżek ostrego keczupu
3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki cukru
3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki soli
Dokładnie mieszamy składniki marynaty, mięso smarujemy marynatą, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym z pokrywką układamy obrane cebule pokrojone w grube plasterki, pomiędzy nie układamy listki laurowe i ząbki czosnku, skrapiamy olejem, na wierzchu układamy zamarynowane mięso. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, naczynie przykrywamy i pieczemy przez 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 5 – 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podajemy mięso porwane na kawałki dwoma widelcami. Smacznego 🙂
Ciekawość mnie zżera, jak smakuje to mięsko : )
Smakuje pysznie, już mam zamówienie, żeby upiec w weekend 🙂
Pozdrawiam,
M
A wiesz, że ja również czaję się zrobić, bo słyszałam, że takie mięsko jest pyszne. Ale mi smaczku narobiłaś. Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 fajne nagrody w Twoim konkursie, postaram się zgłosić 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam mięsne dania, Twoje wygląda wyśmienicie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Oj, bardzo apetycznie wygląda, z wielka chęcią skubnęłabym taki jeden kawałeczek mięska 🙂
Dziękuję, gorąco polecam taką wieprzowinę 🙂
Pozdrawiam,
M
Koniecznie muszę jej spróbować. Nigdy tak jeszcze nie robiłam wieprzowiny. Dla mnie to fajna opcja 🙂
Pozdrawiam serdecznie. Miłego wieczoru! 🙂
Polecam serdecznie 🙂 ja już planuję znowu upiec, bo bardzo nam smakowało 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetnie musiało smakować, chętnie wypróbuję 🙂
Dziękuję bardzo, życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M
Oj takie mięsko musi smakować wysmienicie
Tak, w następnych weekend piekę jeszcze raz 🙂
Pozdrawiam,
M
wspaniałe, przepyszne mięso!
Świetnie smakuje 🙂
Pozdrawiam,
M
Z nieba spadł mi ten przepis 🙂 Od dawna czaiłam się na pulled pork, po raz pierwszy usłyszałam o tym daniu w programie Guy’a Fieri. W amerykańskich barach i restauracjach to jedna z podstawowych pozycji, tak przygotowana wieprzowina podawana jest w tortillach, burgerach, kanapkach i z rozmaitymi sosami. Na naszych blogach regularnie pojawiają się przepisy na pulled pork, ale wizja 8-10 godzinnego pieczenia trochę mnie przerażała. Tutaj widzę, że wystarczą tylko 4 godziny do osiągnięcia podobnego efektu „szarpanego” mięska. Dzięki za przepis!
Dziękuję, bardzo mi miło, że masz ochotę na to danie, życzę smacznych wrażeń 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam tak przygotowane mięso, jest po prostu pyszne 🙂
Tak 🙂 nam też bardzo smakowało 🙂
Pozdrawiam,
M
Właśnie szukałam przepisu na taką wieprzowinę 🙂
Super, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Takie mięsko do kebaba albo tortilli jest rewelacyjne <3 O mniam! Narobiłaś mi smaku <3
koniecznie muszę znów ją zrobić:)
Apetycznie wygląda 🙂
Smakowicie wygląda 🙂 Mnie odstrasza czas pieczenia, ale kiedyś muszę w końcu takie mięsko zrobić.
Pyszne i bardzo apetyczne mięsko <3
Widać, że mięsko jest bardzo mięciutkie, narobiłaś mi ochoty 🙂
To wygląda obłędnie! Zrobimy na weekend.
nie jest szybka do przygotowania, ale warta każdego poświęconego czasu, smak wynagradza 🙂
Tak, smak wynagradza wysiłek 🙂
Pozdrawiam,
M