Klopsiki to fajna alternatywa dla kotletów mielonych. Dodatkową zaletą jest aromatyczny sos pomidorowy, którym możemy polać ryż, kaszę lub ziemniaki. Pierwszy raz zrobiłam klopsiki bez dodatku jajka i bułki tartej, bo mięso jest na tyle kleiste, że nie musimy używać tego typu składników. Klopsiki są delikatne, pięknie pachną i fajnie smakują dzięki przyprawom takim jak, czosnek, curry, kmin rzymski, papryka oraz suszonym pomidorom. Możemy danie przygotować dzień wcześniej i podgrzać następnego dnia, wtedy smakują jeszcze lepiej. Polecam serdecznie na obiad 🙂
Przepis:
(na klopsiki)
500 gramów mielonego mięsa z indyka
4 suszone pomidory w oliwie drobno pokrojone
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1/4 ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
(sos)
1 łyżka oleju
3 łyżki masła
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
sól i pieprz
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, trochę solimy i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu, żeby zmiękła. Dodajemy czosnek, smażymy około 1 minutę, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, kmin, curry, mieszamy i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Mięso (najlepiej zmielone w domu) mieszamy dokładnie z suszonymi pomidorami i przyprawami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich, lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy klopsiki na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Przekładamy klopsiki do rondla z sosem i gotujemy około 15 minut. Przekładamy klopsiki na talerz, do sosu dodajemy pozostałą łyżkę masła, mieszamy, doprawiamy miodem, cynamonem, solą i pieprzem, polewamy sosem klopsiki i podajemy. Smacznego 🙂
Pyszności, uwielbiam takie smaki 🙂
Dziękuję 🙂 fajnie, że trafiłam w Twój smak 🙂
Pozdrawiam,
M
Takie pulpeciki bardzo lubię. Często robię więcej i mrożę. Mam obiad po pracy 🙂
Super, muszę wykorzystać pomysł z mrożeniem 🙂
Pozdrawiam,
M
Zgadzam się, że “odgrzewane” klopsiki smakują jeszcze lepiej, niż takie zaraz po zrobieniu. W sosie pomidorowym to moje ulubione <3
Zapraszam do siebie na bloga na konkurs 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję bardzo 🙂 fajny konkurs 🙂
Pozdrawiam,
M
Klopsiki są przepyszne, ale moje oko zatrzymało się dłużej na brukselce, którą uwielbiam.
Dziękuję, brukselka pasuje do klopsików i smakiem i kolorem 🙂
Pozdrawiam,
M
Przepyszne, aromatyczne i bardzo smakowite klopsiki 🙂 Przepis koniecznie do wypróbowania- mniam <3
Dziękuję, bardzo mi miło, że klopsiki przypadły Ci do gustu 🙂
Pozdrawiam,
M
Klopsiki to ja mogę jeść niemalże podawane na każdy sposób! Lubię, oj lubię. A pikantne smaki od czasu do czasu jak najbardziej warto wprowadzić do swojego menu 🙂
Pozdrawiam:)
Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Pozdrawiam,
M
Mojemu mężowi by to sie spodobało on lubi pikantne smaki
Super, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw to możesz zmniejszyć ilość przypraw 🙂
Pozdrawiam,
M
Mmmm, dawno takich klopsików nie jadłam, apetycznie wyglądają …:)
Proste i smaczne, serdecznie polecam 🙂
M
Uwielbiam klopsiki, a takie pikantne i pomidorowe muszą być pyszne! 🙂
Fajnie smakują, warto się skusić 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię klopsiki i takie sosy. Pysznie się prezentuje 🙂
Tak, sosik bardzo przyjemnie smakuje 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam klopsiki ! Apetycznie wyglądają 🙂
Super, też jestem fanką klopsików 🙂
Pozdrawiam,
M
Szczególnie lubimy mięso z indyka choć już wieki go nie jadłyśmy 🙂 Takie klopsiki chętnie by się zjadło 🙂
Super, cieszę się, że Wam się podobają 🙂
Pozdrawiam,
M
Ja też jestem fanką klopsików, szczególnie w sosie pomidorowym 🙂
To świetne danie na obiad 🙂
Pozdrawiam,
M
uwielbiamy klopsiki a tu takie mega smaczne zdjęcia!
Bardzo fajnie, że zdjęcia Ci się podobają 🙂
Pozdrawiam,
M
Chodzą za mną od jakiegoś czasu, muszę takich spróbować ! 🙂
Warto spróbować, fajnie smakują 🙂
Pozdrawiam,
M
Tradycyjnie i pysznie 🙂
Tak, klasyka, ale w trochę odmienionej wersji 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetne klopsiki w bukiecie przypraw. Bardzo mi odpowiadają : )
Bardzo się cieszę, że Ci odpowiadają 🙂
Pozdrawiam,
M