PIKANTNE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

przez | 23 stycznia 2017

klops 1
Klopsiki to fajna alternatywa dla kotletów mielonych. Dodatkową zaletą jest aromatyczny sos pomidorowy, którym możemy polać ryż, kaszę lub ziemniaki. Pierwszy raz zrobiłam klopsiki bez dodatku jajka i bułki tartej, bo mięso jest na tyle kleiste, że nie musimy używać tego typu składników. Klopsiki są delikatne, pięknie pachną i fajnie smakują dzięki przyprawom takim jak, czosnek, curry, kmin rzymski, papryka oraz suszonym pomidorom. Możemy danie przygotować dzień wcześniej i podgrzać następnego dnia, wtedy smakują jeszcze lepiej. Polecam serdecznie na obiad 🙂

Przepis:
(na klopsiki)
500 gramów mielonego mięsa z indyka
4 suszone pomidory w oliwie drobno pokrojone
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1/4 ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

2 łyżki oleju do smażenia

(sos)
1 łyżka oleju
3 łyżki masła
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
sól i pieprz

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, trochę solimy i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu, żeby zmiękła. Dodajemy czosnek, smażymy około 1 minutę, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, kmin, curry, mieszamy i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Mięso (najlepiej zmielone w domu) mieszamy dokładnie z suszonymi pomidorami i przyprawami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich, lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy klopsiki na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Przekładamy klopsiki do rondla z sosem i gotujemy około 15 minut. Przekładamy klopsiki na talerz, do sosu dodajemy pozostałą łyżkę masła, mieszamy, doprawiamy miodem, cynamonem, solą i pieprzem, polewamy sosem klopsiki i podajemy. Smacznego 🙂
klops 2

0 komentarzy do „PIKANTNE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

  1. ~Agnieszka Wieczorek

    Zgadzam się, że “odgrzewane” klopsiki smakują jeszcze lepiej, niż takie zaraz po zrobieniu. W sosie pomidorowym to moje ulubione <3
    Zapraszam do siebie na bloga na konkurs 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, brukselka pasuje do klopsików i smakiem i kolorem 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, bardzo mi miło, że klopsiki przypadły Ci do gustu 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Megly

    Klopsiki to ja mogę jeść niemalże podawane na każdy sposób! Lubię, oj lubię. A pikantne smaki od czasu do czasu jak najbardziej warto wprowadzić do swojego menu 🙂
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Super, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw to możesz zmniejszyć ilość przypraw 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *