LODY DYNIOWO-BANANOWE

przez | 11 listopada 2016

lody 02
Listopad nie jest miesiącem, który kojarzy się z lodami, ale z dynią jak najbardziej. Dlatego trochę na przekór pogodzie chciałam spróbować, czy moje ukochane jesienne warzywo sprawdzi się w formie deseru lodowego. To chyba najprostszy przepis na lody ze zmiksowanych bananów i purée z dyni, z dodatkiem syropu klonowego i oczywiście cynamonu. Pyszne, o kremowej konsystencji, bardzo łatwe w przygotowaniu i niebanalne w smaku, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 banany
3/4 szklanki purée z dyni (zamrożonego)
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mleka kokosowego lub śmietanki

lody 03
Obrane banany kroimy na plasterki grubości około 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Wyjmujemy z zamrażalnika, potrząsamy energicznie, żeby łatwiej było je wyjąć. Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, najpierw powoli, gdy zmiękną trochę szybciej, w razie potrzeby zeskrobując masę ze ścianek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy łyżką do lodów lub zwykłą i od razu podajemy. Smacznego 🙂
lody 04

0 komentarzy do „LODY DYNIOWO-BANANOWE

  1. ~Pieruńskie Maszkety

    Fajny pomysł, zwykle robię najpierw masę a potem zamrażam i mieszam i zamrażam i mieszam i zwykle i tak są twarde jak kamień 🙂 tutaj jest na odwrót, może takie by mi wyszły 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *