Na początku sierpnia przypadały drugie urodziny bloga. Nie wiem, jak to się stało, że je przegapiłam, ale teraz chciałabym to nadrobić. Jak przystało na urodziny, przygotowałam pyszny torcik, łączący w sobie czekoladowe ciasto, miętowy krem i maliny. Niezbyt skomplikowany, lekki, pełen różnych smaków i fajnie się prezentujący. Jednocześnie z okazji tego małego jubileuszu bardzo serdecznie dziękuję za każde odwiedziny i każdy komentarz. Zapraszam ponownie i życzę wszystkim szczęścia i miłych chwil spędzonych na gotowaniu i jedzeniu 🙂
Przepis:
(ciasto na tortownicę o średnicy 20 cm)
3 jajka w temperaturze pokojowej
160 ml mleka w temperaturze pokojowej
100 ml oleju
200 gramów cukru (u mnie trzcinowy)
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 gramów mąki pszennej
50 gramów kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
(krem miętowy)
250 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
250 gramów serka mascarpone (schłodzonego)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki syropu miętowego
2 garście liści mięty
1 łyżeczka kropli miętowych
Dodatki: około 200 gramów malin, listki mięty
Podobnie jak ciasto na muffiny, w jednej misce mieszamy roztrzepane jajka, mleko i olej. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier, sól. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy dokładnie rózgą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 – 50 (sprawdzamy suchym patyczkiem). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż wystygnie, wyjmujemy z formy, odcinamy wierzch, żeby wyrównać powierzchnię, a następnie kroimy wzdłuż na dwie równe połowy.
Przygotowujemy krem miętowy. Umyte i dokładnie osuszone liście mięty miksujemy jak najdrobniej z cukrem pudrem, łyżką śmietany, syropem miętowym i kroplami miętowymi. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy dokładnie z mascarpone. Jeden blat ciasta smarujemy połową kremu, układamy maliny, przykrywamy drugim blatem. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem, malinami i listkami mięty. Nie używam sztucznych barwników, więc mój krem ma bardzo delikatny miętowy kolor. Smacznego 🙂
Miętowe smaki to coś dla mnie. Torcik wygląda pięknie 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
na taki torcik chyba każdy chętnie się skusi 🙂 piękny
polecam przepis na miętuska bez pieczenia
http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/06/mietusek-bez-pieczenia.html
pozdrawiam!
świetny przepis! mieliśmy okazję spróbować podobny
http://ronddel.blogspot.com/2016/09/tort-mieta-i-czekolada.html
chętnie spróbuje ten przepis, a ja zapraszam na super proste przepisy na domowe wyroby: sery, masło, chleby, wino i inne http://blog.winoiser.com
Pychotki – zapraszam na proste ciasto ze śliwkami i kardamonem
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/10/proste-ciasto-ze-sliwkami-i-kardamonem.html
pozdrawiam
Oj tak, na taki torcik to każdy się skusi.
🙂
Pięknie wygląda i do tego tyle zdrowych malin
A jest jeszcze pora.
Maliny są do kupienia (zebrania)
Ja uwielbiam Pavlovą z malinami.
Pierwszy raz jadłam w Sydney i się zakochałam w tym bezowym torcie.
Polecam
Link do Twojego przepisu zapisałam.
Pozdrawiam
dorzucę odchudzający koktajl najlepszych modelek świata na płaski brzuch-można go łatwo zrobić domowym sposobem
http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/
Pyszne domowe torty
http://www.przepismamy.pl
Ojjj istne CUDO Ci wyszło ❤ Serdecznie gratuluję drugiej rocznicy powstania bloga!
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Wszystkiego najsłodszego życzymy!
Torcik wspaniały! Idealny na taką wyjątkową okazję 😀
Wielkie dzięki, bardzo fajna okazja 🙂
M
Mniam jaki wspaniały torcik, wszystkiego naj kochana 🙂
Bardzo się cieszę, dziękuję serdecznie 🙂
M
Wszystkiego dobrego!
Dziękuję pięknie <3
M
połączenie czekolady i maliny genialne 🙂
Dziękuję 🙂 Jedno z moich ulubionych 🙂
M
Super torcik,absolutnie w moim stylu.Gratuluję ,że wytrzymałaś z nami aż 2 lata.Życzę wszystkiego dobrego.
Serdecznie dziękuję 🙂 takie komentarze dodają mi skrzydeł 🙂
M
Jak można przegapić takie ważne wydarzenie!? 😉 😀 Tort pięknie się prezentuje i pewnie też był tak samo pyszny! 🙂
Dziękuję serdecznie za tak miły komentarz 🙂 sama nie wiem jak mogłam przegapić to wydarzenie 🙂
M
Torcik jest naprawdę wspaniały!
Jeszcze raz gratuluję kolejnej rocznicy i życze powodzenia 🙂
Serdecznie dziękuję, mam nadzieję, że się uda 🙂
Pozdrawiam,
M
Fantastyczny torcik! 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Pycha. Wygląda bardzo apetycznie.
Wielkie dzięki 🙂
Pozdrawiam,
M
Tort prezentuje się olśniewająco i przepysznie ^^ Widzę wiele ciekawych przepisów, dlatego z przyjemnością zaobserwuję 🙂
Bardzo się cieszę, dziękuję za tak miłe słowa 🙂 zapraszam serdecznie do odwiedzin 🙂
Pozdrawiam,
M
Torcik wygląda pysznie : )
Wszystkiego naj, naj, a torcik pierwsza klasa 🙂
Gratuluję i życzę dalszych kulinarnych lat pełnych pasji i radości oraz wielu nowych czytelników <3.
Tort wygląda niezwykle apetycznie.
Dużo nowych inspiracji w prowadzeniu bloga i kolejnych pysznych tortów co roku.
Zapraszam też na pyszne ciasta http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Cudowny tort urodzinowy. Powodzenia w blogowaniu. Zapraszam na pyszne torty i ciasta
http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach . Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy.,,. a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
http://www.idealnafigura.com/gberes
a ja bym chciała zapytać, może naiwnie, ale gdzie można kupić syrop miętowy, który dałaś do tego kremu???
Dziękuję za pytanie, syrop miętowy kupiłam w tesco, trzeba szukać tam gdzie syropy do rozcieńczania, np. malinowy 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Eh, mniam, mniam, pyszności. Do siebie zapraszam na ciasto mocno czekoadowe z miętowąśmietanką
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-mocno-czekoladowe-z-mietowa-smietanka
Nie przepadam wprawdzie za połączeniem czekolady z miętą, choć oddzielnie przepadam za oboma składnikami, szczególnie za czekoladą 🙂 Ale przyznać muszę, że torcik wygląda niezwykle apetycznie.
Życzymy kolejnych smakowitych rocznic, ku uciesze czytelników 🙂
http://pensjonatpodwierzbami.pl/index.php/2016/08/30/artykul01/
Zgadzam się z autorem