SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

szarlota 01
To pierwsze w tym sezonie jesienne ciasto, jakie upiekłam. Zobaczyłam na straganie piękne antonówki i nie mogłam się powstrzymać. Na spodzie delikatne kruche ciasto, na wierzchu chrupiąca kruszonka z płatkami migdałów, a w środku soczyste jabłka pachnące cynamonem. Lubię, gdy jest dużo jabłek i dużo kruszonki i taka właśnie jest ta szarlotka. To proste ciasto, które zawsze smakuje, już podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu tak piękny zapach, że nie można się oprzeć 🙂

Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21- 24 cm)
150 gramów mąki (u mnie orkiszowa tortowa)
1/4 szklanki cukru pudru
75 gramów zimnego masła
1 żółtko

2 łyżki płatków migdałów

(na nadzienie):
4 duże jabłka (u mnie antonówki)
1 łyżka wody
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 – 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny

(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
50 gramów płatków migdałowych
50 gramów mąki (u mnie orkiszowa tortowa)
50 gramów cukru pudru

szarlota 02
Zaczynamy od ciasta na spód. Mąkę, cukier, zimne posiekane masło i żółtko zagniatamy na jednolite ciasto (ja używam do przygotowania ciasta malaksera, co ułatwia pracę). Ciastem wylepiamy cienką warstwą formę, dno i boki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na pół a następnie na plasterki. Pokrojone wkładamy do rondla, dodajemy łyżkę wody, sok z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut, bez mieszania tylko potrząsając od czasu do czasu naczyniem. Zdejmujemy pokrywkę posypujemy jabłka łyżką mąki, delikatnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, żeby jabłka wystygły.

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy malakserem, aż powstaną grudki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjmujemy z lodówki ciasto, zdejmujemy folię, wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Czekamy około 5 minut, żeby trochę ostygło, posypujemy 2 łyżkami płatków migdałów i wykładamy nadzienie. Wierzch posypujemy kruszonką. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy 30 – 35 minut. Wyjmujemy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
szarlota 03

0 Replies to “SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ”

    1. Moja jest firmy “Basia” kupiona w sklepie osiedlowym “Bonna”, ale chyba widziałam mąkę orkiszową też w Tesco 🙂
      Jeśli się nie uda kupić, to mąka pszenna też będzie dobra 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.