To jedna z ładniejszych tart, jakie kiedykolwiek upiekłam. Bardzo lubię ten przepis, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt prezentuje się niezwykle ciekawie. Lekka tarta na cienkim spodzie z gotowego ciasta francuskiego, z chrupiącymi brzegami. Foremka z ciasta francuskiego wypełniona roztopionym serem, jędrnymi szparagami i soczystymi pomidorkami wygląda jak obrazek. Świetnie smakuje, jako lekkie danie obiadowe lub na kolację. Możecie podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 270 gramów)
1 pęczek zielonych cienkich szparagów
2 jajka
100 gramów sera gorgonzola
1/3 szklanki śmietany (co najmniej 22%)
100 gramów pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę lub zwykłe ale najlepiej je rozwałkować na grubość około 2 – 3 mm. Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Na cieście rozkładamy małe kawałki sera, opłukane i osuszone szparagi (bez zdrewniałych końcówek), przy brzegu pomidorki przekrojone na pół (środkiem do góry). Jajka roztrzepujemy i mieszamy dokładnie ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂
Jaka piękna! 🙂 Aż zgłodniałam 😉
Bardzo się cieszę, że Ci się spodobała 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale mi narobiłaś smaka na taką tartę 😀
Fajnie, o to chodziło 🙂
Pozdrawiam,
M
Faktycznie tarta prezentuje się wspaniale 🙂 Musi również ekstra smakować 🙂
Fajnie smakuje i robi się błyskawicznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Przepyszna i jaka śliczna! Przypomina mi palemki na wyspie 😀
Super skojarzenie 🙂 mnie przypomina maki w zbożu 🙂
Pozdrawiam,
M
Piękna kreacja cukiernicza!
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
Zapraszam ponownie 🙂
M
Bardzo lubię tarty z ciasta francuskiego i naprawdę można się nimi najeść 🙂
Jakoś nie możemy się zabrać za robienie wytrawnych tart ale kuś nas tak dalej to może w końcu to zmienimy 😀
Trudne zadanie, ale będę się starać 🙂
Pozdrawiam,
M