TARTA ZE SZPARAGAMI, POMIDORKAMI I SEREM GORGONZOLA

przez | 13 czerwca 2016

tarta szparag 01

To jedna z ładniejszych tart, jakie kiedykolwiek upiekłam. Bardzo lubię ten przepis, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt prezentuje się niezwykle ciekawie. Lekka tarta na cienkim spodzie z gotowego ciasta francuskiego, z chrupiącymi brzegami. Foremka z ciasta francuskiego wypełniona roztopionym serem, jędrnymi szparagami i soczystymi pomidorkami wygląda jak obrazek. Świetnie smakuje, jako lekkie danie obiadowe lub na kolację. Możecie podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 270 gramów)
1 pęczek zielonych cienkich szparagów
2 jajka
100 gramów sera gorgonzola
1/3 szklanki śmietany (co najmniej 22%)
100 gramów pomidorków koktajlowych
sól i pieprz

Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę lub zwykłe ale najlepiej je rozwałkować na grubość około 2 – 3 mm. Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Na cieście rozkładamy małe kawałki sera, opłukane i osuszone szparagi (bez zdrewniałych końcówek), przy brzegu pomidorki przekrojone na pół (środkiem do góry). Jajka roztrzepujemy i mieszamy dokładnie ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂
tarta szparag 02

0 komentarzy do „TARTA ZE SZPARAGAMI, POMIDORKAMI I SEREM GORGONZOLA

    1. makellba Autor wpisu

      Super skojarzenie 🙂 mnie przypomina maki w zbożu 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *