Młode ziemniaki, ogórki małosolne, rzodkiewki, koperek to składniki prostej sałatki wiosenno-letniej. Wszystkie smaki bardzo lubię, a na młode ziemniaki i ogórki małosolne czekam zawsze niecierpliwie. Całość doprawiona bardzo lekkim sosem na bazie kefiru z odrobiną czosnku. Ułożone na talerzu warstwy ładnie się prezentują i zachęcają do zjedzenia. Najlepiej użyć domowych ogórków, więc przy okazji przypominam przepis na ogórki małosolne. Polecam sałatkę na lekką kolację 🙂
Przepis:
(3 porcje)
6 ugotowanych młodych ziemniaków (średniej wielkości)
3 duże ogórki małosolne
6 dużych rzodkiewek
1/2 pęczka pokrojonego koperku
(sos)
6 łyżek kefiru
1/2 małego ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz
Ziemniaki, ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki. Na talerzach rozkładamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę ogórków i warstwę rzodkiewek. Składniki sosu mieszamy, skrapiamy sałatkę, posypujemy na wierzchu koperkiem. Podajemy od razu. Smacznego 🙂
Pyszna sałatka <3
Fajna sałatka – lekka, wiosenna – z młodymi ziemniaczkami – pycha! 🙂
Cudowna sałatka.Już nie mogę się doczekać ogórków mojego teścia,uwielbiam.
co tu dużo pisać – przepyszna sprawa. tak niewiele, a tak cieszy podniebienie. ziemniaki i ogórki małosolne uwielbiam.
O! Taka sałatka to coś dla mnie! Same moje ulubione składniki. Na kolację idealna 🙂