Truskawki i czekolada to genialne połączenie, które bardzo lubię. Jednak tym razem dla odmiany polecam truskawki z lekkim kremem o smaku cappuccino. Zdecydowany smak kawy z nutą kakao i soczystymi truskawkami tworzy niebanalną całość. Krem przypomina budyń, ale nie jest tak ciężki. To delikatny i smaczny deser, który z powodzeniem zastąpi nam popołudniową kawę. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(4 – 5 porcji)
1/2 litra mleka
6 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
1 jajko
1 żółtko
około 150 gramów truskawek
Do dekoracji: listki mięty, tarta biała czekolada
W rondlu o grubym dnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki kremu. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając rózgą, zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu mieszając przez kilka minut, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Umyte i obrane truskawki kroimy na pół, układamy na dnie szklaneczek w okrąg, zalewamy kremem, dekorujemy truskawkami, miętą i posypujemy białą tartą czekoladą. Podajemy od razu lub schładzamy w lodówce. Smacznego 🙂
Świetny deser, zjadłabym taką szklaneczkę z nim.
Dziękuję bardzo, polecam serdecznie 🙂
M
Wspaniały deserek, takie smaki lubię 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Deser bomba! Z kremem cappuccino jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować 🙂
Miło mi, że Ci się podoba 🙂
Pozdrawiam,
M
Kusi kolorami i smakami! 🙂 Ja jadłbym go nie zamiast kawy – ale do kawy! 🙂
O to byłoby podwójnie kawowo 🙂
Pozdrawiam,
M
Bajeczny krem i przepięknie podany <3
Dziękuję za tak miły komentarz 🙂
Pozdrawiam,
M
fajny deser 😉
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Przygotuję w weekend, mój mężczyzna będzie zachwycony 😀