Makaron z truskawkami i białym serem to powrót do smaków z dzieciństwa. Tak się zastanawiałam, czy warto podawać ten przepis, bo jest bardzo banalny i chyba wszystkim znany, ale może to będzie dla kogoś miłe przypomnienie tego prostego i popularnego dania. Dla mnie to fajny pomysł na lekki obiad w sezonie truskawkowym i dla dzieci i dla dorosłych. Ja miksuję część truskawek na gładki sos, ale można je też rozgnieść widelcem i będzie równie smacznie. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(2 – 3 porcje)
250 gramów makaronu (u mnie kokardki)
150 gramów białego sera lub półtłustego twarogu
2 łyżki śmietanki
250 gramów truskawek
2 łyżki cukru pudru
listki mięty
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki myjemy i obieramy. 1/3 truskawek kroimy na połówki. 2/3 truskawek miksujemy z cukrem i śmietanką. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym, posypujemy pokruszonym serem, dekorujemy połówkami truskawek i listkami mięty. Smacznego 🙂
Ależ pyszności <3 Przypominają mi się smaki dzieciństwa 😀
O tak, smaki dzieciństwa są wspaniałe 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam, dla mnie to smaki z dzieciństwa 🙂
Dla mnie tak samo 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszności, uwielbiam 😀 W domu robię jeszcze z jagodami 😀 mniam
Bardzo się cieszę, muszę spróbować z jagodami 🙂
Pozdrawiam,
M
Fajnie, że przypomniałaś ten przepis 🙂 Nie jadłam chyba ze sto lat! 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Smak dzieciństwa 🙂 Pamiętam taki makaron na obiad jedzony w pośpiechu i powrót do zabawy 🙂
Bardzo fajne wspomnienie 🙂
Pozdrawiam,
M
Ja już takich obiadków nie jem, ale pamiętam, że jako dziecko pałaszowałam go z ogromną ochotą 😀
po prostu pyszna klasyka 🙂