W lecie nie zawsze mam ochotę na spędzanie w kuchni wielu godzin, żeby przygotować obiad lub deser. Jednym z moim pomysłów na letni deser lub podwieczorek są kolorowe i lekkie malutkie szaszłyki owocowe z sosem krówkowym. Łatwe do przygotowania, kolorowe i bardzo smaczne. Wystarczy kilkanaście minut, aby z ulubionych owoców i domowego sosu krówkowego wyczarować apetyczny smakołyk. Sos świetnie komponuje się też z ciastem, np. sernikiem. Zresztą wszystko co zanurzymy w sosie krówkowym smakuje lepiej. Polecam 🙂
Przepis:
4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)
3 łyżki gęstego miodu
3 łyżki masła
1/4 szklanki gęstej śmietany
owoce (u mnie truskawki, maliny, mango i winogrona)
Owoce myjemy, obieramy, mango kroimy w kostkę, duże truskawki dzielimy na pół. Owoce nabijamy na wykałaczki. Przygotujemy sos, w małym rondelku podgrzewamy cukier, miód, masło, a gdy się rozpuszczą gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Czekamy kilka minut, aż sos ostygnie i lekko zgęstnieje. Smacznego 🙂
Cudowne, zdrowe i kolorowe <3
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Super pomysł na letni deser 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Szaszłyki owocowe często robię i bardzo lubię, ale sosu krówkowego nie znam 🙂
Super pomysł na fajny deserek 🙂
Czasem na grillu mam tak, że w myślach błagam gospodarza, by zaserwował coś lżejszego niż spaloną karkówę. Takie szaszłyki poproszę!
zdrowo, kolorowo i smacznie:)