Ostatnio ciągnie mnie do kuchni włoskiej. Tym razem moja propozycja na weekendowe śniadanie, kiedy nie musimy się spieszyć, możemy sobie pozwolić na coś fajnego, a jednocześnie niebanalnego. To danie pasuje też na szybki i zdrowy posiłek w ciągu zabieganego tygodnia. Mało pracy, a naprawdę smaczny efekt. Frittata tak przygotowana jest jednym z najlepszych sposobów na udany omlet. Ma zwartą a przy tym bardzo delikatną konsystencję, soczyste składniki i ładnie się prezentuje. Dodatkowa zaleta jest taka, że nie potrzebujemy specjalnej patelni, której można używać w piekarniku, bo całość od razu pieczemy w foremce. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(kwadratowa forma o boku 20 cm)
8 jajek
1 łyżka śmietany (36%)
2 małe cukinie pokrojone w drobną kostkę
100 gramów sera feta pokrojonego w małą kostkę
5 suszonych pomidorów w oleju drobno pokrojonych
2 płaskie łyżeczki tymianku
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W dużej misce jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną. Dodajemy cukinie, ser, pomidory, tymianek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy przez 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy kilka minut, kroimy na kwadraty. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego 🙂
Ja poproszę kawałeczek 🙂 Jest na pewno bardzo pyszna.
Wspaniała, ja kocham kuchnię włoską i na takie danie zawsze mam ochotę 🙂
Aż zgłodniałam 😀 Danie prezentuje się bardzo smakowicie 😀
Wygląda bardzo smacznie 😀
Nie dziwię się, że ciągnie Cię do kuchni włoskiej – u mnie jest ona na porządku dziennym! 🙂 Apetyczne śniadanko! 🙂
Dzięki za przypomnienie, daaaawno jej nie robiłam;)
Mega apetyczna.
Bardzo lubię takie śniadanie 🙂