SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

przez | 28 kwietnia 2016

Sezon na szparagi trwa krótko, więc przygotowuję je gdy tylko się pojawiają. Do tej pory najczęściej szparagi gotowałam na parze i podawałam z delikatnym sosem. Jednak tym razem pierwsze w tym roku szparagi upiekłam z serem w cieście francuskim. Danie bardzo proste, ładnie się prezentujące i smaczne. Tak przygotowane szparagi są bardzo jędrne, otulone w stopionym serze i chrupiącym cieście francuskim smakują świetnie. Podałam na rodzinną kolację i wszyscy byli tak zadowoleni, że niedługo planujemy powtórkę 🙂

Przepis:
1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego (około 250 gr)
1 duży pęczek zielonych szparagów (u mnie 28 sztuk)
8 plasterków żółtego sera (np. cheddar lub ementaler)
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Opłukane i osuszone szparagi obieramy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Na płaski talerz wlewamy oliwę, układamy szparagi, obracamy, żeby pokryły się oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto kroimy na 8 kwadratów. Na każdym układamy plasterek sera (powinien być trochę mniejszy od kawałka ciasta). Na środek każdego kawałka (po przekątnej) układamy po 3 lub 4 szparagi, owijamy serem, a następnie końcami ciasta, które zlepiamy pośrodku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 230 stopni 15 minut do zrumienienia się ciasta. Podajemy od razu. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

    1. makellba Autor wpisu

      Zgadzam się, też lubię proste, a jednocześnie pomysłowe dania 🙂
      Pozdrawiam,
      m

      Odpowiedz
  1. ~Agata

    Wyjątkowo smaczne i eleganckie, a jednocześnie szybkie i proste w wykonaniu :))

    Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *