BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

przez | 30 kwietnia 2016

Zapach świeżo upieczonego domowego chleba lub bułek to jeden z najpiękniejszych zapachów na świecie. Niestety przygotowanie domowego pieczywa zabiera sporo czasu i niezbyt często mogę sobie na to pozwolić. Na szczęście ostatnio udało mi się upiec bułeczki z masłem czosnkowym. Chodziło nie tylko o to, żeby były pyszne, ale też zdrowe, dlatego użyłam mąki pszennej razowej i mąki orkiszowej razowej. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, a dodatek masła czosnkowego sprawia, że mają bardzo bogaty smak i możemy je jeść bez innych dodatków. U mnie zostało troszkę masła czosnkowego, więc dodatkowo posmarowałam nim ciepłe bułeczki (mniam). Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek. Niedługo majówka, więc polecam też na piknik 🙂

Przepis:
(10 bułeczek)
200 g mąki orkiszowej razowej
200 g mąki pszennej chlebowej razowej
240 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
(masło czosnkowe)
100 gramów miękkiego masła
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól

Obie mąki mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, dzielimy na części i formujemy bułeczki wielkości mandarynki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. Czosnek ucieramy z solą, ziołami i natką, dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdą bułeczkę nacinamy nożem i w powstały otwór nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego. Pieczemy przez około 13 – 15 minut. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo się cieszę, że tak Ci się spodobały 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Agnieszka Wieczorek

    Domowe bułeczki to coś wspaniałego, a takie z masłem czosnkowym to już w ogóle poezja. Już sobie wyobrażam ten zapach podczas pieczenia, no i smak czosnku…. 🙂

    Odpowiedz
  2. ~madeline82

    Takie razowe bułeczki bardzo lubię, a dodatek masła czosnkowego jeszcze bardziej zachęca do wypróbowania tego przepisu 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *