Przygotowania świąteczne idą pełną parą. Według mnie święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez wielkanocnej babki drożdżowej. Ja robię z mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe, które wychodzi miękkie, pulchne i długo zachowuje świeżość. Dodatki to kandyzowana skórka pomarańczowa i kawałki czekolady zatopione w pysznym cieście. Babka świąteczna powinna być elegancka, więc trzeba ją udekorować lukrem, ale nie takim zwykłym jak na co dzień. U mnie babka lukrowana ślicznym delikatnie zielonym lukrem o smaku miętowym. Wierzch proponuję posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Taka babka świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę z kominem o średnicy 23 cm)
370 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
60 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
70 gramów gorzkiej czekolady, pokruszonej na kawałeczki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
(lukier)
około 3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu miętowego
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
3/4 łyżeczki kropli miętowych
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1/2 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dodajemy czekoladę i skórke pomarańczową, delikatnie staramy się wmieszać je w ciasto. Dłońmi formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z pieca i czekamy aż ostygnie. Składniki lukru dokładnie mieszamy, lukrujemy ciasto, wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego 🙂
Jaka ładna :>
Dziękuję bardzo 🙂 ładnie będzie wyglądać na świątecznym stole 🙂
Pozdrawiam,
M
Baba drożdżowa <3 <3 <3 Uwielbiam! Pięknie Ci wyszła 🙂
Dziękuję 🙂 ja też uwielbiam drożdżową 🙂
Pozdrawiam,
M
Elegancka! 🙂 Fajny pomysł na zielony lukier 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wspaniała babeczka, cudowna ci wyszła 🙂
Świetna babeczka, a z zielonym lukrem jest bardziej wiosenna : )
Baba jest obowiązkowa podczas świąt Wielkiej Nocy 😀 Warto co roku poszaleć i wypróbować nowe przepisy, Twój absolutnie wypróbuję w te święta 😀
Super 🙂 mam nadzieję, że baba będzie smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Jaka ładna babeczka. Musi być smakowita 🙂
Dziękuję 🙂 smakowała i szybko zniknęła 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale pięknie wygląda. Podoba mi się pomysł na lukier. Musi ciekawie smakować 🙂
Dziękuję 🙂 babka ciekawie wygląda z takim nietypowym lukrem 🙂
Pozdrawiam,
M
Na wypasie. Lukier bardzo zachęca!
Dziękuję 🙂 lukier fajnie wygląda i smakuje 🙂
Pozdrawiam,
M
mmm ale bym zjadła 🙂
mmm… wygląda przepysznie 🙂
Zapraszam również do mnie http://pysznosciewuni.blog.pl/
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, bardzo mi miło:)
Pozdrawiam,
M