Faszerowane jajka ozdobią nasz stół na imprezę, święta czy weekendowe śniadanie. Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już zaczynam powoli planować świąteczne śniadanie. Nie może oczywiście zabraknąć jajek. Mam zamiar podać podobnie, jak w zeszłym roku jajka ze złotą posypką oraz wykorzystać nowy przepis, czyli jajka z musem łososiowym. Obie przystawki będą smakowitym wstępem podczas Wielkanocnego śniadania. Jedwabisty mus łososiowy z nutką chrzanu fajnie smakuje też, jako dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek. Proste, smakowite i eleganckie danie, nie tylko od święta.
Przepis:
5 – 6 jajek ugotowanych na twardo
125 gramów łososia wędzonego na ciepło
60 gramów serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki chrzanu
sól i pieprz
Dodatki: koperek, kiełki
W mikserze rozdrabniamy łososia, dodajemy sok z cytryny, ser mascarpone, chrzan, szczyptę soli i pieprzu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy mus do rękawa cukierniczego, wyciskamy na połówki jajek, dekorujemy koperkiem i kiełkami. Smacznego 🙂
Wspaniała przystawka wielkanocna 😀
Ojej ale dawno nie jadłam już jajek faszerowanych uwielbiam:)
Ale fajne jakeczka. Muszą być pyszne 🙂
Ja też powoli zaczynam obmyślać świąteczne menu. Jajka z musem łososiowym muszą smakować wspaniale 🙂 I do tego świetnie się prezentują 🙂
Dziękuję 🙂 jajka świetnie komponują się z różnymi nadzieniami 🙂
Pozdrawiam,
M
Moje ulubione połączenie. Będą na Wielkanoc 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Jajka wyglądają przepysznie, nie trzeba wcale czekać do świąt żeby je przygotować 😀
O tak, pasują też na zwykłe śniadanie 🙂
Pozdrawiam,
M
Jajeczka pyszne. Też zaczęłam już myśleć o jajkach faszerowanych, ale na razie na myśleniu się skończyło : )