Bogata w smaku tarta migdałowa z owocami. Spód z ciasta francuskiego jest mięciutki, brzegi przyjemnie chrupią, no i oszczędność czasu, bo ciasto mamy od razu gotowe. Nadzienie składa się z masy migdałowej, przypominającej marcepan oraz zatopionych w niej soczystych brzoskwiń. Wierzch możemy posypać płatkami migdałów lub cukrem pudrem. Apetyczna, prosta i pyszna tarta, świetna do popołudniowej herbaty lub kawy.
Przepis:
(forma o średnicy 20 – 21 cm)
1 płat ciasta francuskiego
1 puszka brzoskwiń
125 gramów miękkiego masła
60 gramów cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
120 gramów tartych migdałów
40 gramów mąki
1 łyżka stopionego masła
1 łyżka miodu
Dodatki: płatki migdałów
Formę wysmarowaną masłem wylepiamy ciastem (dno i brzegi). Na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy warstwą fasoli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 8 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę (ok. 5 minut). Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez ok. 3 minuty na puszystą masę. Następnie dodajemy migdały oraz mąkę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Podpieczone ciasto wyjmujemy z pieca, odkładamy fasolę z papierem. Czekamy około 5 minut, żeby troszkę ostygło. Na spód z ciasta wykładamy masę migdałową, na wierzchu układamy dokładnie odsączone połówki brzoskwiń rozcięciem do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy rozpuszczonym masłem wymieszanym z miodem, posypujemy płatkami migdałów i czekamy aż przestygnie. Smacznego 🙂
Super tarta. Idealna na weekend do kawki.
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów na tartę
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
Rewelacja!
Polecam kilka tysięcy moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie 🙂
Pyszna, zapraszam na pyszne pączki z marmoladą
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/02/paczki-z-marmolada.html
pozdrawiam
super deser!!! ja polecam pyszne i zdrowe domowe sery, chleb i maselko http://blog.winoiser.com
brzmi apetycznie:) Od siebie polecam desernik wiśniowy:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html
Pozdrowienia!
tarta wygląda smakowicie 🙂 zapraszam do nas na ciasto Maurycy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/01/maurycy.html
to musi być pyszne 🙂 u nas sernik stracciatella
http://ronddel.blogspot.com/2016/01/jabecznik-stracciatella.html
to jak Zgłębianie tajników kuchni molekularnej. http://www.almoc.pl/img.php?id=2694
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze 🙂 Pozdrawiam 🙂
M
Pyszny i prosty przepis 🙂
bardzo ciekawy przepis
Biorę
🙂
Od siebie dorzucę przepis na szybką i niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia
Dzieci to lubią
🙂
Pozdrawiam
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
Pysznie wygląda ta tarta migdałowa. Piękno zdjęcie. Polecam też pączki http://www.przepis-kulinarny.pl/przepis-na-paczki.php
Bardzo ciekawy pomysł i alternatywa do tradycyjnej tarty. Mnie przekonuje, dlatego chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam! 🙂
Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę..
Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)
Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)
Jaka słoneczna 🙂
Super przepis, wygląda bardzo smacznie. Zapraszam też na babeczki maślane z brzoskwinią
http://bulkazchlebem.pl/babeczki-maslane-z-brzoskwinia
Super wygląda tarta, pięknie udekorowana. Zapraszam też na
http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
Wygląda pysznie!
Tarta musi smakować rewelacyjnie! Takie połączenie musi być udane 🙂 Świetnie to wymyśliłaś :)))
Przepyszne połączenie smaków! Zjadła bym kawałeczek 😀
Ciekawy przepis, do spróbowania 🙂 Polecam pączki wyśmienite – http://www.stachurska.eu/?p=6530 .
Taka tarta to coś dla mnie 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Bardzo fajna tarta. Pomysł mi się podoba. Lubię takie połączenia smakowe, zwłaszcza dodatek migdałów 🙂
Dziękuję 🙂 też jestem fanką migdałów i marcepanu 🙂
Pozdrawiam,
M