TARTA MIGDAŁOWA Z BRZOSKWINIAMI

przez | 17 stycznia 2016

Bogata w smaku tarta migdałowa z owocami. Spód z ciasta francuskiego jest mięciutki, brzegi przyjemnie chrupią, no i oszczędność czasu, bo ciasto mamy od razu gotowe. Nadzienie składa się z masy migdałowej, przypominającej marcepan oraz zatopionych w niej soczystych brzoskwiń. Wierzch możemy posypać płatkami migdałów lub cukrem pudrem. Apetyczna, prosta i pyszna tarta, świetna do popołudniowej herbaty lub kawy.

Przepis:
(forma o średnicy 20 – 21 cm)
1 płat ciasta francuskiego
1 puszka brzoskwiń
125 gramów miękkiego masła
60 gramów cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
120 gramów tartych migdałów
40 gramów mąki
1 łyżka stopionego masła
1 łyżka miodu
Dodatki: płatki migdałów

Formę wysmarowaną masłem wylepiamy ciastem (dno i brzegi). Na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy warstwą fasoli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 8 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę (ok. 5 minut). Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez ok. 3 minuty na puszystą masę. Następnie dodajemy migdały oraz mąkę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Podpieczone ciasto wyjmujemy z pieca, odkładamy fasolę z papierem. Czekamy około 5 minut, żeby troszkę ostygło. Na spód z ciasta wykładamy masę migdałową, na wierzchu układamy dokładnie odsączone połówki brzoskwiń rozcięciem do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy rozpuszczonym masłem wymieszanym z miodem, posypujemy płatkami migdałów i czekamy aż przestygnie. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „TARTA MIGDAŁOWA Z BRZOSKWINIAMI

          1. makellba Autor wpisu

            Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze 🙂 Pozdrawiam 🙂
            M

  1. ~MATT

    Bardzo ciekawy pomysł i alternatywa do tradycyjnej tarty. Mnie przekonuje, dlatego chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
  2. ~KASIA

    Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę..
    Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)
    Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 też jestem fanką migdałów i marcepanu 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~AnkaGotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *