PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z OLIWKAMI

przez | 15 stycznia 2016

Niezwykle prosta pasta na śniadanie, kolację lub imprezę. Pasuje do kanapek, chipsów, czy krakersów. Ja bardzo ją lubię i chociaż nie wygląda powalająco, to smakuje świetnie. Wcześniej przygotowywałam pastę z czerwonej fasoli dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Tym razem polecam delikatną pastę z białej fasoli z nutką czosnku i tymianku. Jeśli nie lubicie oliwek, to można je zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Pasta jest przebojem każdego bufetu imprezowego, szczególnie wśród osób stosujących dietę wegetariańską, ale przypadnie też do gustu pozostałym gościom.

Przepis:
1 puszka białej fasoli (około 400 gramów)
1 łyżeczka sosu sojowego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
4 – 5 czarnych oliwek drobno pokrojonych

Z fasoli odlewamy zalewę, wkładamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz oliwek) i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy oliwki, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z OLIWKAMI

Skomentuj ~Agnieszka Wieczorek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *