BURGERY Z PIECZONYMI BOCZNIAKAMI

przez | 23 stycznia 2016

Świetne burgery bezmięsne tak dobre, że będą smakować również mięsożercom. Burgery stały się bardzo modne i można je kupić w wielu miejscach, ale z łatwością poradzimy sobie z ich przygotowaniem w domu. Poza tym przygotowanie burgerów to też fajna zabawa, bo każdy sam może wpakować w chrupiącą, ciepłą bułkę świeże warzywa i inne dodatki na jakie ma ochotę. W mojej wersji na pierwszym planie są boczniaki, które dzięki pieczeniu stają się pyszne i jednocześnie pozostają jędrne. Palce lizać dosłownie i w przenośni 🙂

Przepis:
( na 4 burgery)
200 gramów boczniaków
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
4 bułki

Dodatki:

liście szpinaku lub sałaty, suszone pomidory, cebula czerwona, majonez, keczup, kiełki

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Z boczniaków odcinamy twarde końce. Grzyby układamy na blasze wysmarowanej olejem lub papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, spryskujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika (na górną półkę) i pieczemy 12 minut. W połowie pieczenia przewracamy boczniaki na drugą stronę. Bułki lekko zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 2 minuty. Bułki wyjmujemy, kroimy na pół, smarujemy wewnątrz majonezem i keczupem, następnie układamy grzyby i dodatki. U mnie to szpinak, suszone pomidory, cebula i kiełki. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „BURGERY Z PIECZONYMI BOCZNIAKAMI

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 Też najbardziej lubię domowe burgery 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 Pieczone boczniaki fajnie smakują z dodatkami 🙂
      Pozdrawiam
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 lubię, gdy w burgerach jest dużo dodatków 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *