Świetne burgery bezmięsne tak dobre, że będą smakować również mięsożercom. Burgery stały się bardzo modne i można je kupić w wielu miejscach, ale z łatwością poradzimy sobie z ich przygotowaniem w domu. Poza tym przygotowanie burgerów to też fajna zabawa, bo każdy sam może wpakować w chrupiącą, ciepłą bułkę świeże warzywa i inne dodatki na jakie ma ochotę. W mojej wersji na pierwszym planie są boczniaki, które dzięki pieczeniu stają się pyszne i jednocześnie pozostają jędrne. Palce lizać dosłownie i w przenośni 🙂
Przepis:
( na 4 burgery)
200 gramów boczniaków
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
4 bułki
Dodatki:
liście szpinaku lub sałaty, suszone pomidory, cebula czerwona, majonez, keczup, kiełki
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Z boczniaków odcinamy twarde końce. Grzyby układamy na blasze wysmarowanej olejem lub papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, spryskujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika (na górną półkę) i pieczemy 12 minut. W połowie pieczenia przewracamy boczniaki na drugą stronę. Bułki lekko zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 2 minuty. Bułki wyjmujemy, kroimy na pół, smarujemy wewnątrz majonezem i keczupem, następnie układamy grzyby i dodatki. U mnie to szpinak, suszone pomidory, cebula i kiełki. Smacznego 🙂
Domowe burgery zawsze są najlepsze! Twoje wglądają pysznie i jakie wielkie wyszły 🙂
Dziękuję 🙂 Też najbardziej lubię domowe burgery 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Uwielbiam takie burgery, bez mięsa też może być smacznie 🙂
Dziękuję 🙂 to smaczna odmiana 🙂
Pozdrawiam,
M
Mmm wygląda naprawdę bardzo pysznie:)
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Świetne burgery! Lubię takie bezmięsne, z boczniakami kiedyś próbowałam były pyszne :)))
Dziękuję 🙂 Pieczone boczniaki fajnie smakują z dodatkami 🙂
Pozdrawiam
M
Ale duże te burgery wyszły :-). Z chęcią bym takiego zjadła :-).
Dziękuję 🙂 lubię, gdy w burgerach jest dużo dodatków 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Fajny pomysł na bezmięsne kotlety 🙂 Musimy zapamiętać. 🙂