Uniwersalne pieczywo, które świetnie pasuje jako dodatek do sałatek lub zup, albo samodzielna przekąska. Chrupiący wierzch, mięciutka w środku, pachnąca czosnkiem i ziołami. To moja propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Przygotowanie jest tak banalnie proste, że właściwie bez wysiłku upieczemy taką bagietkę też na zwykłą kolację. Zamiast bagietki możemy użyć chleba lub bułki, więc jest to również fajny sposób na zużycie lekko czerstwego pieczywa.
Przepis:
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/5 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka oliwy
1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 bagietki
Do dekoracji natka pietruszki
Masło rozcieramy z czosnkiem i solą. Dodajemy zioła i oliwę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Bagietkę nacinamy prawie do końca na kromeczki grubości 2 cm, tak aby ciągle jeszcze tworzyła jedną całość. Rozsmarowujemy przygotowaną pastę pomiędzy nacięcia, a resztą smarujemy wierzch bagietki. Pieczywo zawijamy luźno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie odwijamy folię i pieczemy do zrumienienia przez 5 minut. Podajemy gorące posypane natką pietruszki. Smacznego 🙂
witam!! Akurat będąc dzisiaj na zakupach chciałam kupić taką bagietkę, a tu nagle widzę przepis. Na pewno ją zrobię w najbliższym czasie. Wygląda pysznie!! 🙂 Pozdrawiam.
Dziękuję, życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Pyszny pomysł na szybką przekąskę. Do tego kremowy serek i jestem w niebie :)))
O tak, z serkiem bardzo fajnie smakuje 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M
I za takie cudo dam się pokroić! pycha! uwielbiam. Nie wpadłam na to by ją sama robić. Dzięki Tobie już nie będę kupować, tylko robić. Masło czosnkowe mam zawsze w lodówce!
Dziękuję, ja też kiedyś kupowałam, ale myślę, że domowa jest lepsza 🙂
Smacznego,
M
Bardzo lubię pieczywo czosnkowe, a dawno nie robiłam 🙂
Ja też zrobiłam po długiej przerwie 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Taki prosty a bardzo ciekawy przepis.
Apetyczna, chrupiące bagietka.
Mniam …
Dziękuję, smacznego 🙂
Pozdrawiam w Nowym Roku,
M
Uwielbiam takie bagietki czosnkowe 🙂