BAGIETKA CZOSNKOWA Z PIECA

przez | 30 grudnia 2015

Uniwersalne pieczywo, które świetnie pasuje jako dodatek do sałatek lub zup, albo samodzielna przekąska. Chrupiący wierzch, mięciutka w środku, pachnąca czosnkiem i ziołami. To moja propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Przygotowanie jest tak banalnie proste, że właściwie bez wysiłku upieczemy taką bagietkę też na zwykłą kolację. Zamiast bagietki możemy użyć chleba lub bułki, więc jest to również fajny sposób na zużycie lekko czerstwego pieczywa.

Przepis:
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/5 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka oliwy
1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 bagietki
Do dekoracji natka pietruszki

Masło rozcieramy z czosnkiem i solą. Dodajemy zioła i oliwę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Bagietkę nacinamy prawie do końca na kromeczki grubości 2 cm, tak aby ciągle jeszcze tworzyła jedną całość. Rozsmarowujemy przygotowaną pastę pomiędzy nacięcia, a resztą smarujemy wierzch bagietki. Pieczywo zawijamy luźno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie odwijamy folię i pieczemy do zrumienienia przez 5 minut. Podajemy gorące posypane natką pietruszki. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „BAGIETKA CZOSNKOWA Z PIECA

  1. zoska2288

    witam!! Akurat będąc dzisiaj na zakupach chciałam kupić taką bagietkę, a tu nagle widzę przepis. Na pewno ją zrobię w najbliższym czasie. Wygląda pysznie!! 🙂 Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. ~jedzzapetytem.pl

    I za takie cudo dam się pokroić! pycha! uwielbiam. Nie wpadłam na to by ją sama robić. Dzięki Tobie już nie będę kupować, tylko robić. Masło czosnkowe mam zawsze w lodówce!

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, ja też kiedyś kupowałam, ale myślę, że domowa jest lepsza 🙂
      Smacznego,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Ja też zrobiłam po długiej przerwie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *