PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

przez | 3 listopada 2015

Uniwersalna pasta z wędzonej makreli pasuje na co dzień jak i od święta. Do smarowania pieczywa, grzanek, tostów, na kanapki, albo do faszerowania jajek. Polecam zarówno na zwykłe śniadanie jak i na imprezę. Generalnie bardzo lubię pasty, jako smaczną alternatywę zamiast wędliny lub sera na kanapki. Pasta z wędzonej makreli ma wyrazisty, lekko pikantny smak, a dodatek ogórków konserwowych fajnie kontrastuje z wędzoną rybą. Lubię, gdy składniki nie są zmiksowane, tylko rozgniecione widelcem i czuć ich konsystencję. Bardzo prosta, lekka i zdrowa pasta o nieprzeciętnym smaku i uniwersalnym zastosowaniu. Przypominam też przepis na równie smaczną lekką pastę z wędzonego pstrąga.

Przepis:
2 wędzone makrele
100 gramów chudego twarogu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
5 średnich ogórków konserwowych
ostra papryka w proszku
sól i pieprz

Z makreli usuwamy skórę i ości, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, koncentrat i majonez, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone bardzo drobno ogórki, mieszamy. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dekorujemy natką pietruszki lub pokrojonymi ogórkami. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

    1. makellba Autor wpisu

      Ja też bardzo lubię, szczególnie ze świeżym chlebem 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *