Uniwersalna pasta z wędzonej makreli pasuje na co dzień jak i od święta. Do smarowania pieczywa, grzanek, tostów, na kanapki, albo do faszerowania jajek. Polecam zarówno na zwykłe śniadanie jak i na imprezę. Generalnie bardzo lubię pasty, jako smaczną alternatywę zamiast wędliny lub sera na kanapki. Pasta z wędzonej makreli ma wyrazisty, lekko pikantny smak, a dodatek ogórków konserwowych fajnie kontrastuje z wędzoną rybą. Lubię, gdy składniki nie są zmiksowane, tylko rozgniecione widelcem i czuć ich konsystencję. Bardzo prosta, lekka i zdrowa pasta o nieprzeciętnym smaku i uniwersalnym zastosowaniu. Przypominam też przepis na równie smaczną lekką pastę z wędzonego pstrąga.
Przepis:
2 wędzone makrele
100 gramów chudego twarogu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
5 średnich ogórków konserwowych
ostra papryka w proszku
sól i pieprz
Z makreli usuwamy skórę i ości, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, koncentrat i majonez, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone bardzo drobno ogórki, mieszamy. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dekorujemy natką pietruszki lub pokrojonymi ogórkami. Smacznego 🙂
Uwielbiam 🙂
Ja również 🙂
Pozdrawiam,
M
wygląda bardzo apetycznie
http://www.sweetbox.com.pl
Dziękuję, zapraszam ponownie 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale mi narobiłas apetytu, mniam!:)
Polecam się 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam takie pasty, są idealne na kanapki 🙂
Ja też bardzo lubię, szczególnie ze świeżym chlebem 🙂
Pozdrawiam,
M