Prosta przekąska świetna na rodzinną kolację lub imprezę. Dwa składniki, a w efekcie apetyczne małe danie. Ja użyłam kiełbasek frankfurterek, bo nie są tłuste i pasują do plasterków cukinii, ale mogą być inne kiełbaski lub parówki. Wierzch posypałam tymiankiem, ale możemy użyć innych ziół, takich jakie lubimy. Prosta i smaczna przekąska, która fajnie smakuje sama lub z dodatkiem, np. keczupu lub ulubionego sosu.
Przepis:
1 średnia cukinia
10 – 12 kiełbasek (frankfurterek)
1 łyżka oliwy
pieprz, zioła
Z umytej i osuszonej cukinii odcinamy końcówki. Obierakiem do warzyw kroimy wzdłuż cukinię na długie i cienkie plastry (odrzucamy pierwszy i ostatni kawałek ze skórką). Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Każdą kiełbaskę nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i owijamy plasterkiem cukinii. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Podajemy gorące same lub z keczupem, albo sosem czosnkowym. Smacznego 🙂
Wyglądają pysznie
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Lubię to! Pyszna propozycja na kolację. Szkoda, ze nie mam w domu cukinii 🙂
To mały problem 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale apetycznie wygląda <3 idealne jesienią i zimą 😀
Dziękuję 🙂
M
Świetny i bardzo apetyczny pomysł 😀
Dziękuję, polecam 🙂
Pozdrawiam,
M