JESIENNA SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI Z FETĄ I OLIWKAMI

Po raz drugi tej jesieni przygotowuję dynię. Wcześniej była aksamitna zupa z dyni z imbirowymi pulpecikami. Teraz sałatka z kremowej pieczonej dyni, z lekko słonawym serem feta, wytrawnymi oliwkami i chrupiącymi płatkami migdałów. Pieczenie wydobywa z dyni słodycz i miękkość, a dodatek tymianku sprawia, że zapach staje się bardziej wyrazisty. Do tego słodko-kwaskowy sos, łączący wszystkie składniki w całość. Pyszna jesienna, kolorowa sałatka, bardzo bogata w różne smaki i struktury. Polecam na kolację z grzankami posmarowanymi pieczonym czosnkiem.
Przepis:
1 mała dynia Hokkaido (około 1 kg)
kilka ząbków czosnku
1 mała sałata rzymska umyta w kawałkach
25 gramów migdałów w płatkach uprażonych na suchej patelni
100 gramów sera feta podzielonego na małe kawałki
garść czarnych oliwek pokrojonych w paski
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz

sos:
2 łyżki miodu
3 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy
szczypta ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:
Umytą dynię kroimy na ósemki, usuwamy pestki, następnie każdy kawałek dzielimy na pół lub trzy części i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pomiędzy kawałki dyni układamy kilka ząbków czosnku w łupinkach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Składniki sosu dokładnie mieszamy najlepiej w zakręconym słoiczku. Na talerzu rozkładamy kawałki sałaty, na nich kawałki upieczonej dyni, posypujemy fetą, oliwkami. Polewamy sosem, na wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Upieczony czosnek możemy wycisnąć z łupinek i posmarować nim grzanki. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “JESIENNA SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI Z FETĄ I OLIWKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.