TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI

Wakacje się skończyły, ale lato jeszcze trwa. Chciałabym zatrzymać je jak najdłużej, dlatego kolejny raz przygotowałam moje ulubione tego lata ciasto. Kruchy spód, mocno cytrynowy krem o jedwabistej konsystencji i na wierzchu mnóstwo dojrzałych soczystych owoców. To lekka letnia tarta, która za każdym razem smakuje nam jeszcze bardziej 🙂

Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21 – 23 cm)
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko

(krem cytrynowy)
2 cytryny (sparzone)
2 jajka
100 gramów cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 gramów masła
150 gramów serka mascarpone

Dodatki: owoce

Mąkę, cukier, posiekane zimne masło, i sól wyrabiamy szybko na gładkie ciasto (ja pomagam sobie malakserem). Dodajemy żółtko i wyrabiamy około 30 sekund. Ciastem wylepiamy foremkę na tartę (dno i brzeg na około 2 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki, z wyjątkiem masła i mascarpone, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką. Gdy pojawią bąbelki gotujemy jeszcze około 1 minutę, zestawiamy z ognia, czekamy około minuty, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Gdy krem całkiem ostygnie mieszamy go z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasto odkrywamy z folii, pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Na spód ciasta przekładamy krem, wyrównujemy powierzchnię, układamy owoce i podajemy. Smacznego 🙂

0 Replies to “TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.