POWIDŁA ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWE

Zaczyna się czas na przetwory, które miło będzie otworzyć zimą. Choć często brakuje nam czasu, to warto zamknąć w słoiczku ulubiony smak i zapach lata. Przepadam za powidłami śliwkowymi, dlatego nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni. Gęste, ciemne, o wyrazistym smaku, podkreślonym odrobiną koniaku i pięknym kolorze, z nutką wanilii i dodatkiem gorzkiej czekolady. Śliwki, czekolada, wanilia harmonijnie połączone w jedną całość. Świetne ze świeżym chlebem, naleśnikami, albo racuchami, chociaż mogłabym je jeść prosto ze słoika bez niczego. Choć ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, to warto się poświęcić. Powidła są takie pyszne, że mogą nie doczekać do zimy 🙂

Przepis:
(proporcje na 1 kg owoców)
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 cukier waniliowy
1 łyżka koniaku
150 – 200 gramów cukru
50 gramów gorzkiej czekolady

Umyte śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki, następnie miksujemy w malakserze. Przekładamy na patelnię lub szeroki rondel z grubym dnem i smażymy na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ognień i odstawiamy do kolejnego dnia. Ponownie smażymy przez pół godziny, dodajemy cukier i koniak. Smażymy dalej często mieszając przez kolejne pół godziny. Wyłączamy ogień i odstawiamy do kolejnego dnia. Dodajemy drobno pokruszoną czekoladę, smażymy często mieszając, żeby powidła się nie przypaliły przez około 20 minut, aż czekolada się całkiem rozpuści. Przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków, zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

0 odpowiedzi do “POWIDŁA ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.