Domowy chleb ma niepowtarzalny smak i aromat. Kojarzy mi się z domem, rodziną i poczuciem bezpieczeństwa, a jego przygotowywanie działa odstresowująco. Lubię i polecam pieczenie chleba w domu po pierwsze z uwagi na wyjątkowy smak, a po drugie dla relaksu. Zapach piekącego się chleba to jeden z najprzyjemniejszych zapachów na świecie. Włoski chleb wyróżnia się tym, że jest bardzo lekki, sprężysty i ma pyszną chrupiącą skórkę. Świetnie smakuje jeszcze ciepły posmarowany masłem. Bardzo lubię go również maczać w oliwie, w której były przechowywane suszone pomidory. Jest taki smaczny, że nie potrzeba już żadnych dodatków.
Przepis:
400 gramów mąki chlebowej pszennej
2 paczki suchych drożdży (14 gramów)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 średni ziemniak
4 łyżki oliwy (plus 1 łyżeczka do wysmarowania miski)
300 ml ciepłej wody
około 6 suszonych pomidorów w oliwie
W dużej misce mieszamy mąkę, oregano, drożdże i cukier. Ziemniaka gotujemy i przeciskamy przez praskę do miski z mąką. W wodzie rozpuszczamy sól. Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy i wodę. Mieszamy łyżką, żeby połączyć składniki. Przekładamy ciasto chlebowe na blat lub stolnicę posypaną cienką warstwą mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto przez około 10 minut. Przekładamy do dużej miski natłuszczonej łyżeczką oliwy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 – 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, uklepujemy powierzchnię palcami, układamy pokrojone na kawałki pomidorory, wciskając w ciasto, skrapiamy pozostałą oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 45 minut. Odkrywamy ciasto, wciskamy ponownie pomidory usuwając nadmiar powietrza z chleba. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni, wkładamy formę z ciastem chlebowym bez przykrycia i pieczemy około 25 minut, wierzch powinien ładnie się przyrumienić na złoto. Czekamy kilka minut i kroimy na kwadraty. Smacznego 🙂
wow, takiego przepisu szukałam !
Uwielbiam suszone pomidory i do tego ten chleb 🙂
Mniam.
Masz rację, że pieczenie chleba jest super.
Dla mnie to coś mistycznego.
Tym bardziej, że kilka lat temu otrzymałam od mojej koleżanki zakwas który ma ponad 60 lat i pochodzi z Białowieży.
Przepis jest taki jak lubię. Wsypuję kolejno składniki (w większości ziarna) łyżką przekładam zakwas, dodaję mąkę, sól, wlewam wodę i wszystko mieszam … łyżką.
Nie ma drożdży i nie ma wyrabiania ciasta ręką.
A to mi się najbardziej podoba.
Wspaniały chleb, zawsze się udaje i wszyscy go jedzą ze smakiem.
Ale Twój włoski chleb wg tego przepisu zrobię na pewno.
Pozdrawiam
i zapraszam na coś lżejszego i nietypowego
… na niskokaloryczny majonez domowy – prawie bez kalorii.
Może być dodatkiem do dipa do takiego chlebka a i osoby na diecie nie muszą się bać że utyją
http://odchudzaniejestproste.pl/super-niskokaloryczny-majonez-prawie-bez-kalorii-przepis/
Zachęciłaś mnie do zrobienia chleba na zakwasie, muszę spróbować 🙂
majonez bez kalorii brzmi jak bajka, pozdrawiam serdecznie 🙂
M