Tarta w kuchni francuskiej to potrawa podobna do pizzy w kuchni włoskiej. Ciasto i mnóstwo ulubionych dodatków. Często przygotowuję tarty na kruchym cieście, ale tym razem z braku czasu wykorzystałam gotowe ciasto francuskiej. Zamiana pozytywnie wpłynęła na smaczny efekt końcowy. Nadzienie to dużo szpinaku z nutką czosnku, a na wierzchu wyrazisty kozi ser i plastry dojrzałego pomidora z odrobiną tymianku. Proste, szybkie danie świetne na letnią kolację 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego (rozmrożonego)
1 paczka mrożonego szpinaku (450 gramów)
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
2 jajka
4 łyżki tłustej śmietany (36%)
1 pomidor
kilka plastrów sera pleśniowego koziego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ziarna fasoli
Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy do wysokości 2 -3 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy warstwą ziaren fasoli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy szpinak, solimy i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut. Dodajemy czosnek, pieprz, dużą szczyptę gałki muszkatołowej i smażymy, żeby odparować wodę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy roztrzepane jajka wymieszane ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Z piekarnika wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i fasolę, przekładamy na ciasto szpinak, na wierzchu układamy pokrojonego na grube plastry pomidora i ser. Posypujemy tymiankiem i pieczemy około 25 – 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy. Smacznego 🙂
pysznie wygląda 🙂
ja robię niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia
(gotowa w 15 minut)
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
– dzieci to lubią 🙂
Można ją zrobić w wersji bezglutenowej
Pozdrawiam
dla tych co na diecie polecam jeszcze sprawdzony sposób jak jeść słodycze i nie tyć
http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
pozdrawiam
Fajny pomysł, będzie dobre a ja polecam sery ich samodzielny wyrób, także do zup, past, sałatek itp., lub cydr czy wino http://blog.winoiser.com
Super!
Moja tarta cebulowa
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/tarta-cebulowa.html
Pycha, zapraszam na smażone patisony http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/09/smazone-patisony.html
Pyszności
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com
podzielam zdanie przedmówcy:) polecam też coś takiego jak Cukinia po bretońsku:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/16-100006-cukinia_po_bretonsku.html
brzmi apetycznie:) od siebie polecam ciasto cynamonowe z jabłkami:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/156-100139-ciasto_cynamonowe_z_jablkami.html
Pozdrawiam! 🙂
Oto moja tarta z szpinakiem polecam
http://www.przepismamy.pl
Megaapetyczna tarta. Aż mi się zachciało taką zrobić dziś. Polecam też pyszne domowe obiady
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
bardziej apetycznie już się chyba nie da:)
http://elwirski.blogspot.com
Przekonałaś mnie, zwłaszcza kozim serem. Pychotka! 🙂
Znalazłam bratnią duszę, też jestem fanką koziego sera w każdej postaci 🙂
Pozdrawiam,
M
no dobra….. a co z tą fasolą? 🙂
Fasoli się nie je, można ją odłożyć na później i ponownie wykorzystać przy pieczeniu następnej tarty z ciasta francuskiego 🙂
Pozdrawiam,
M
dzięki 😉
Cudownie pyszne danie, spróbuj też łopatki wieprzowej z papryką i cukinią
http://bulkazchlebem.pl/lopatka-wieprzowa-z-cukinia-i-papryka
Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zaproszenia na apetyczne dania 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Świetna tarta;chętnie wypróbuję przepis;) zapraszam na ”naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem zapiekane pod beszamelem”
pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html
od tarty zawsze lepsza będzie pizza np jedna z tych: http://www.pizzeriaviola.pl/menu-pizza