Kolejna propozycja śniadaniowa, w której jajka i foremka do muffinek odgrywają główną rolę. Poprzednio były to jajka zapiekane z boczkiem i cukinią. Tym razem troszkę lżejsze danie w wersji wegetariańskiej, ale równie smaczne i bardzo apetycznie się prezentujące. Puszyste omlety z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypiorku, rozmiarem i kształtem naśladujące muffinki. Idealne na niespieszne śniadanie, ale oczywiście świetnie smakują o każdej porze dnia.
Przepis:
6 jajek
5 suszonych pomidorów z zalewy w oliwie
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki śmietany
4 łyżki żółtego sera drobno startego
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pomidory i szczypiorek drobno kroimy. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietanę i ser. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do każdego wgłębienia w foremce silikonowej na 6 muffinek wkładamy płaską łyżkę pomidorów i szczypiorku, zalewamy masą jajeczną i ostrożnie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 – 25 minut, aż omlety staną się lekko napuszone i zrumienione. Przekładamy na talerz i dekorujemy sałatą. Smacznego 🙂
bardzo ładnie się prezentuje. Fajny pomysł !!!
Dzięki bardzo za fajny komentarz, pozdrawiam serdecznie,
M
takie mini omlety bardzo mi się podobają 🙂 chetnie takie zrobię 🙂 a Ciebie zapraszam do mnie na bułki z pieczarkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/05/buki-z-pieczarkami-i-kiebasa.html
Dzięki bardzo za miły komentarz i zaproszenie. Pozdrawiam,
M