DOMOWE BUŁECZKI PSZENNE

Pachnące, mięciutkie w środku, z delikatnie zrumienioną skórką, jeszcze ciepłe, bo niedawno wyjęte prosto z pieca. Bułeczki same w sobie są tak smaczne, że wystarczy masło, konfitura lub miód i mamy fantastyczne śniadanie lub kolację. Oczywiście ze słonymi dodatkami też smakują wybornie. Przygotowanie jest proste i nie wymaga ani specjalnych składników, ani szczególnych umiejętności. Wierzch bułeczek przed pieczeniem możemy posypać ulubionymi ziołami, makiem lub sezamem. Bułeczki mają tylko jedną małą “wadę” – trudno poprzestać na jednej 🙂 Po prostu mniam 🙂

Przepis:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
oliwa do smarowania miski

W misce mieszamy łyżką wszystkie składniki. Gdy się połączą wyrabiamy rękami ciasto przez 5 minut. Odstawiamy na około 5 – 10 minut, ponownie wyrabiamy przez 5 minut (powinno być gładkie i sprężyste). Czystą miskę smarujemy cienko oliwą, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Dzielimy ciasto na 8 – 10 części, formujemy okrągłe bułeczki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 35 – 40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, tępą stroną noża robimy na wierzchu bułeczek krzyżyk i ewentualnie posypujemy ulubionymi ziołami, makiem lub sezamem. Pieczemy około 12 – 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “DOMOWE BUŁECZKI PSZENNE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.