TARTA NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE

przez | 9 kwietnia 2015

Tarta to klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli placek na kruchym lub francuskim cieście z nadzieniem słonym lub słodkim. Spolszczona wersja tradycyjnej tarty jest równie pyszna, jak oryginał, ale bardziej swojska. Ciasto zastępujemy naszymi poczciwymi ziemniakami startymi na tarce z dodatkiem posiekanej cebuli. Spód przypomina delikatny placek ziemniaczany, ukryty pod nadzieniem z pieczonego kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Wierzch to masa śmietanowo-jajeczna wzbogacona smakiem ostrego żółtego sera. Bardzo udany “fusion” francusko-polski.

Przepis:
(spód na formę o średnicy 20 – 23 cm)
3 średnie ziemniaki
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła do posmarowania formy
(nadzienie)
3/4 szklanki mięsa pieczonego kurczaka pokrojonego w drobną kostkę
6 -7 suszonych pomidorów z zalewy w oliwie pokrojonych w paski
3/4 szklanki tartego ostrego żółtego sera
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
(na wierzch)
3/4 szklanki śmietany
1/4 szklanki mleka
2 jajka
sól i pieprz

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, zioła, sól, pieprz i olej. Mieszamy i rozkładamy cienką warstwą w formie, wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez około 20 minut. Składniki nadzienia rozkładamy na spodzie zaczynając od sera. Śmietanę, mleko, jajka, sól i pieprz mieszamy widelcem do połączenia składników i wylewamy na nadzienie.

Pieczemy całość przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 3 – 4 minuty, kroimy i podajemy. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „TARTA NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze i propozycje inspirujących przepisów 🙂
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. ~Pozytywny

    Muszę przyznać, że tarta wygląda obłędnie i zapowiada się znakomicie 🙂 Bardzo fajny pomysł i inspiracja. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.

    Odpowiedz
  2. ~UlubionePrzepisyBarbary

    Wygląda i zapowiada się smakowicie. Taka tarta to uczta dla mojej mamy podniebienia, uwielbia ziemniaki w każdej postaci:-)
    Wpadnij kiedyś w moje skromne progi, bezie miło Cie gościć:-)
    Pozdrawia i udanego weekendu życzę:-)

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za miły komentarz i zaproszenie. Będzie mi miło Cię odwiedzić.
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~przepismamy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *