ZUPA BROKUŁOWA Z PAPRYKĄ

Święta, święta i po świętach. Po dwóch dniach kulinarnych szaleństw pora na coś lżejszego. Aksamitny krem brokułowy o urzekającym zielonym kolorze z dodatkiem jędrnej czerwonej papryki. Bardzo prosta i lekka, a jednocześnie pożywna zupa. Piękne połączenie kolorystyczne pobudzające apetyt. Odrobina tartego sera dodaje charakteru i podkręca smak. Polecam 🙂

Przepis:
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
450 gram mrożonych brokułów
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki masła
sól i pieprz
4 szklanki rosołu
50 gram startego ostrego żółtego sera (opcjonalnie)

W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki i smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Dodajemy rosół i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie wkładamy brokuły, zwiększamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 3 minuty. Wyjmujemy kilka różyczek brokułów, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy dokładnie zupę, wkładamy z powrotem wyjęte brokuły, dodajemy paprykę i gotujemy 2-3 minuty. Wlewamy na talerze i ewentualnie posypujemy tartym serem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.