PASCHA Z BAKALIAMI

Pascha to specjalny deser pochodzący z kuchni rosyjskiej lub ukraińskiej, przygotowywany z okazji Wielkiejnocy. Na moim stole pojawiła się kilka lat temu i od razu podbiła nasze serca i podniebienia. Uwielbiam jej aksamitną konsystencję, delikatny aromat wanilii i skórki pomarańczowej oraz słodycz bakalii. W klasycznej recepturze używa się mleka, ale twarożek świetnie się sprawdza i pascha smakuje niebiańsko.
Przepis:
500 gramów mielonego twarogu śmietankowego (jak na sernik)
150 gramów miękkiego masła
100 gramów cukru pudru
5 żółtek przetartych przez sitko (z jajek ugotowanych na twardo)
1 cukier wanilinowy
50 – 100 gramów mieszanych bakalii w tym skórki pomarańczowej
owoce lub bakalie do dekoracji
2 paczki gazy

Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy twaróg i żółtka i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dokładamy bakalie i delikatnie mieszamy. Miskę wykładamy poczwórnie złożoną gazą, przekładamy masę, przykrywamy końcami gazy. Na wierzchu kładziemy talerzyk i obciążamy np. puszką kukurydzy, wkładamy na noc do lodówki.

Przed podaniem wyjmujemy paschę z gazy, przekładamy na talerz i dekorujemy. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.