BIAŁA KIEŁBASA W CIEMNYM PIWIE

przez | 31 marca 2015

Biała kiełbasa kojarzy mi się z Wielkanocą, żurkiem lub barszczem podawanym z dodatkiem kiełbasy. Może być też daniem głównym, pieczona, gotowana lub duszona. Biała kiełbasa duszona w sosie z cebuli, ciemnego piwa i goździków jest soczysta i aromatyczna, a sos powstały podczas gotowania ma piękny brązowy kolor i delikatną piwną nutkę gorzko-słodką. Nie jestem wielką fanką białej kiełbasy, ale duszona w piwnym sosie jest bardzo apetyczna.
Przepis:
400 gramów białej kiełbasy
1 cebula pokrojona w półplasterki
1 szklanka ciemnego piwa
1 szklanka wody
3 goździki
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz

Kiełbasę układamy w rondlu, zalewamy wodą, piwem, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i cebulę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę.

Wyjmujemy kiełbasę na talerz i przykrywamy, żeby nie wystygła. Sos przecedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy do uzyskania złotej zasmażki. Czekamy chwilę, żeby zasmażka przestygła, dodajemy do przecedzonego sosu, energicznie mieszamy, gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Sosem polewamy kiełbasę, dekorujemy natką pietruszki i podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *