JAJKA ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I CUKINIĄ

przez | 23 kwietnia 2015

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto przygotować coś smacznego i ciekawego. Często rano brakuje nam czasu, ale w weekendy w moim domu o poranku na stole królują jajka, najczęściej jajecznica z różnymi dodatkami naszego rodzinnego mistrza patelni, czyli mojego męża. Czasami również jajka sadzone lub omlet. Nowa i pyszna propozycja śniadaniowa to jajka zapiekane z boczkiem i cukinią na chlebie, który podczas pieczenia zamienia się w chrupiącą grzankę. Całość posypana dużą ilością soczystego szczypiorku. Takie solidne śniadanie to dobry początek całego dnia 🙂
Przepis:
6 kromek chleba tostowego
6 małych jajek
6 bardzo cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
12 bardzo cienkich plasterków cukinii
sól i pieprz
szczypiorek

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Z chleba odcinamy skórkę. W foremkę silikonową do muffinek wkładamy do każdego wgłębienia kromkę chleba i dociskamy (może pęknąć, ale to nie szkodzi). Na każdą kromkę chleba układamy na środku po dwa plasterki cukinii, jeden plasterek boczku na bokach tworząc kółko, w które wbijamy ostrożnie jajko.

Foremkę wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Żółtko po rozkrojeniu powinno być lekko płynne. Jeśli wolicie bardziej stałe pieczcie o 5 minut dłużej. Czas zależy od piekarnika. Podajemy gorące posypane szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *