Smaczny i lekki deser. Połączenie mleczno-owocowej galaretki z bitą śmietaną i owocami. Doskonale orzeźwia po świątecznych wypiekach ciężkich od maku i bakalii oraz szaleństwach sylwestrowej nocy. Niezbyt słodki i delikatny.
Przepis:
1/2 litra kefiru
1 galaretka o smaku owocowym
1 szklanka bitej śmietany
1 kiwi
kilka kandyzowanych wiśni
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu, dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kefir ubijamy mikserem, aż się spieni i cały czas ubijając dodajemy bardzo powoli ciepłą galaretkę. Przelewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem na galaretce układamy kopczyk bitej śmietany, plasterki kiwi i wiśnie. Smacznego 🙂
Super sprawa. Ja też już nie daję rady z tymi świątecznymi kalorycznymi deserami 😉 Pozdrawiam!
Dziękuję za odwiedziny i życzę smacznego. Pozdrawiam,
M