BURGERY “SZCZĘŚLIWA KRÓWKA”

przez | 8 października 2014

“Szczęśliwa krówka” to fantastyczne burgery bezmięsne tak dobre, że będą smakować również mięsożercom. Burgery stały się bardzo modne i można je kupić w wielu miejscach, ale z łatwością poradzimy sobie z ich przygotowaniem w domu. Poza tym najlepsza zabawa jest wtedy, gdy każdy sam wpakuje w chrupiącą, ciepłą bułkę pysznego burgera, świeże warzywa i inne dodatki na jakie ma ochotę. Palce lizać dosłownie i w przenośni 🙂

Składniki na 5 – 6 burgerów:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 łyżki startego parmezanu
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
natka pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz

5 – 6 bułek

Dodatki:

pomidory, ogórki kiszone lub konserwowe, cebula, sałata, majonez, keczup

Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy widelcem i mieszamy z bułką tartą, parmezanem i jajkami. Dodajemy przyprawy, natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy. Formujemy okrągłe burgery o średnicy takiej jak średnica bułek. Burgery obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Bułki lekko zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 2 – 3 minuty. Bułki wyjmujemy, kroimy na pół, smarujemy wewnątrz majonezem i keczupem, następnie układamy burgery i dodatki. Pycha 🙂

0 komentarzy do „BURGERY “SZCZĘŚLIWA KRÓWKA”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *