Niepowtarzalne smaki kuchni kresowej coraz bardziej odchodzą w zapomnienie. Dlatego jeśli nie znacie, to spróbujcie poznać, a jeśli znacie, to warto do nich powrócić i odkryć na nowo. Jednym z pysznych dań popularnych w kuchni z kresów są bliny, czyli placki przygotowywane najczęściej z mąki gryczanej i drożdży. Bliny wołyńskie tym różnią się od pozostałych rodzajów, że nie używamy drożdży. Dzięki temu ich przygotowanie trwa tylko kilkanaście minut. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, lekkie i chrupiące, oczywiście z dodatkiem kwaśnej śmietany i koperku. Smacznego 🙂
Przepis:
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
sól
smalec do smażenia
kwaśna śmietana
koperek
Obie mąki mieszamy energicznie z mlekiem, dodajemy jajka, sól i dokładnie mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy smalec, nakładamy łyżką ciasto i smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posypujemy koperkiem. Palce lizać 🙂
aj ale pyszne! zrobię sobie takie dzisiaj!
polecam też mój przepis na plendze
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/plendze.html
pozdrawiam!
bardzo ciekawy pomysł!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/bliny-z-maki-gryczanej.html
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M
Dziękuję za komentarz. Życzę smacznego.
Pozdrawiam,
M
Przepysznie tu u Ciebie. Zapraszam na pyszne obiady http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
Dziękuję za miły komentarz. Zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M
Fajny przepis.
Polecam też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/bliny
Dziękuję za komentarz. Zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M
Pycha, zapraszam na świetne racuchy
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/racuchy-z-jabkami.html
pozdrawiam
Bliny smaczne, smaczne:) zapraszam do siebie na apetyczną potrawkę z ciecierzycą:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/154-100137-aromatyczna_potrawka_z_ciecierzyca.html
Dziękuję za odwiedziny. Potrawka z ciecierzycy brzmi apetycznie.
Pozdrawiam,
M
bardzo smaczne, rewelacyjne na obiad:)
Dziękuję za komentarz. Zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M
Ciekawy przepis no i danie wygląda apetycznie.
Czy można je wykonać w wersji na słodko?
Pozdrawiam i zapraszam na placki ziemniaczane:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/08/przepis-na-placki-ziemniaczane.html
Dziękuję za odwiedziny. Bliny można też podawać na słodko.
Pozdrawiam,
M
Jak z gryczaną mąką to polecam placki twarogowe – http://www.stachurska.eu/?p=9806 .
Nie jadłam jeszcze takich blinów, ale na pewno są pyszne. Do siebie zapraszam na placki ziemniaczane grubo tarte
http://bulkazchlebem.pl/placki-ziemniaczane-grubo-tarte
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M
Piękny talerz i bliny pozdrawiam.
Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz.
Pozdrawiam,
M
super placuszki….zapraszam na kuleczki ziemniaczane na wykwintny obiad;pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/smazone-kulki-ziemniaczane.html
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Pozdrawiam
M