BLINY GRYCZANE WOŁYŃSKIE

przez | 16 października 2014

Niepowtarzalne smaki kuchni kresowej coraz bardziej odchodzą w zapomnienie. Dlatego jeśli nie znacie, to spróbujcie poznać, a jeśli znacie, to warto do nich powrócić i odkryć na nowo. Jednym z pysznych dań popularnych w kuchni z kresów są bliny, czyli placki przygotowywane najczęściej z mąki gryczanej i drożdży. Bliny wołyńskie tym różnią się od pozostałych rodzajów, że nie używamy drożdży. Dzięki temu ich przygotowanie trwa tylko kilkanaście minut. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, lekkie i chrupiące, oczywiście z dodatkiem kwaśnej śmietany i koperku. Smacznego 🙂

Przepis:

1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
sól
smalec do smażenia
kwaśna śmietana
koperek

Obie mąki mieszamy energicznie z mlekiem, dodajemy jajka, sól i dokładnie mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy smalec, nakładamy łyżką ciasto i smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posypujemy koperkiem. Palce lizać 🙂

0 komentarzy do „BLINY GRYCZANE WOŁYŃSKIE

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *