SZAFRANOWY MAKARON Z WARZYWAMI

przez | 8 września 2014

Smaczne i szybkie danie, które zadowoli i zmysł smaku i wzroku. Na talerzu czeka nas paleta barw: żółty sos, czerwone pomidory, zielona bazylia i brązowe grzyby. Podniebienie będzie się delektować słodko-cierpkim smakiem szafranu i soczystymi warzywami. Idealna propozycja, jeśli mamy ochotę na coś smacznego, kolorowego i niezbyt ciężkiego, a na dodatek łączącego harmonijnie różne smaki.

Przepis:
(3 porcje)

250 gramów makaronu (wstążki lub spaghetti)
1 średnia cukinia
1/2 cebuli
100 gramów pieczarek
2 małe pomidory
1/2 pęczka bazylii
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
duża szczypta szafranu
sól i pieprz

Cukinię kroimy na półplasterki, cebulę kroimy w w kostkę, pieczarki w paski, pomidory w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, wkładamy warzywa i smażymy na dużym ogniu 2 minuty. Dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu 5 minut. W małym rondelku stapiamy masło, dodajemy szafran, śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy, mieszamy z szafranowym sosem, następnie wykładamy na talerze, na wierzch układamy duszone warzywa i posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „SZAFRANOWY MAKARON Z WARZYWAMI

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Mam nadzieję, że będzie smakowało.
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *