Elegancka sałatka z soczewicy, która dzięki odpowiednim dodatkom ma świetny smak i ładnie się prezentuje. Soczewica jest znana od wieków. Jako jedna z niewielu roślin została nawet wymieniona w Biblii, w Księdze Rodzaju, gdzie Ezaw sprzedaje Jakubowi prawo swojego pierworództwa za miskę soczewicy. Warto jeść soczewicę ze względu na bogactwo drzemiące w tych małych ziarenkach, przede wszystkim łatwo przyswajalne białko oraz witaminy C, PP i z grupy B, wapń i fosfor bardzo ważne dla naszych kości, a także żelazo i kwas foliowy sprzyjające tworzeniu czerwonych krwinek.
Przepis:
200 gramów soczewicy z puszki
200 gramów pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
3 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy
sól pieprz
grzanki
Soczewicę odsączamy, przekładamy do miski. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy na półplasterki, natkę siekamy drobno. Warzywa dodajemy do soczewicy. Mieszamy ocet, oliwę, oregano, pieprz i sól, dodajemy do warzyw i soczewicy, mieszamy. Przekładamy na talerze i podajemy z chrupiącymi grzankami.